fallback

Дилър в UBS предизвика милиардна загуба

За момента банката оценява щетите на около 2 млрд. долара и вероятно ще излезе на загуба за третото тримесечие

11:36 | 15.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Проблемите във водещата швейцарска банка UBS очевидно нямат край, след като днес финансовата институция призна за наличието на един от най-големите скандали в швейцарското банково дело.

Банката е установила загуба, причинена от неразрешена брокерска операция в сектора на инвестиционното банкиране, се посочва в публикувано днес комюнике, цитирано от DPA.

По случая се води разследване и за момента банката оценява загубата на около 2 млрд. долара. В резултат UBS вероятно ще излезе на загуба за третото тримесечие. Според първоначалните разследвания клиентите на банката не са засегнати от тази машинация.

Инвеститорите реагираха шокирани на новината и пратиха акциите на банката в бясно пътуване надолу. В ранната търговия на Цюрихската борса акциите поведоха списъка на най-продавани книжа и се обезцениха с 10% до 9,88 франка за брой. За разлика от случая със скандала в Societe Generale през 2008 г. обаче сега спадът на цената на акциите на UBS не зарази целия финансов пазар. В началото на 2008 г. операциите на един от брокерите на Société Générale, Жером Кервиел, доведоха до загуби от 4,9 млрд. евро.  

"Невероятно е, че все още могат да се случват подобни неща. Те очевидно имат проблем с управлението на риска. Дори когато сумите не са толкова големи, пак става дума за загуба на доверие, която представя UBS в лоша светлина", коментира Клод Цендер, анализатор за ZKB, цитиран от Ройтерс.

Швейцарската банка, начело на която от 2013 г. се очаква да застане бившият главен изпълнителен директор на Бундесбанк Аксел Вебер, преминава през трудни времена. През второто тримесечие на годината концернът отчете слаби резултати, вследствие на които печалбата за първата половина на годината намаля с една трета до 3,9 млрд. франка (3,35 млрд. евро). Между 2007 и 2008 г. финансовата институция отчете загуби за почти 28 млрд. франка и трябваше да бъде спасявана от държавата.

Заради това мениджърите предприеха сериозни съкращения – всяко 20-то работно място трябва да бъде съкратено, или, иначе казано, 3500 служители ще трябва да търсят нова работа. По този начин до края на 2013 г. UBS планира да намали годишните си разходи с около 2 млрд. франка.

Към всичко това сега трябва да се добави новорегистрираната загуба от 2 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още