fallback

Идеята на Йотингер за сваляне на флаговете на страните длъжници предизвика скандал

Eврокомисарят заяви, че най-големите "длъжници" в Еврозоната ще бъдат засрамени, ако техните знамена бъдат снети наполовина пред сградите на европейските институции

21:35 | 14.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Еврокомисарят от Германия Гюнтер Йотингер беше подложен на остри критики днес, след като предложи знамената на страните с най-голям държавен дълг да бъдат свалени наполовина, съобщава ДПА.

Йотингер направи това предложение в интервю за германския таблоид Bild миналия петък. Тогава той каза, че най-големите "длъжници" в Еврозоната ще бъдат засрамени, ако техните знамена бъдат снети наполовина пред сградите на европейските институции.

Междувременно Гюнтер Йотингер отрича да е давал идея за свалянето наполовина на знамената на държавите в еврозоната с големи дългове. Това се посочва в негово изявление, представено от говорителя му Марлене Холцнер пред журналисти в Брюксел късно в сряда.

Тази "неконвенционална" идея на еврокомисаря за енергетиката накара 151 депутати от Европейския парламент начело с португалския политик от групата на Зелените Руи Тавариш да изпратят открито писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, в което призовават Йотингер да оттегли думите си или да подаде оставка.

Гръцките власти не могат сами да се справят със събирането на данъците и продажбата на държавна собственост и затова техните задължения трябва да бъдат поети от европейски политици, заяви Йотингер миналата седмица. Той призова, квалифицирани служители от други страни от ЕС да работят в Гърция, като консултират местните власти.

Идеите, изразени от мен в наскорошно интервю, бяха нетрадиционни, а тази по повод знамената - признавам - може би подвеждаща, допълва комисарят. Той посочва, че в интервюто не е предложил или подкрепил подобна идея, а е говорил за възможности, които "са в обръщение".

Йотингер не уточнява в изявлението си на какви нива и в какъв формат е била обсъждана възможността знамената на тези държави, издигнати пред европейските институции, да бъдат свалени наполовина. Не съм отнесъл подобна възможност към нито една конкретна страна, заявява Йотингер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още