fallback

Нови надежди за разрешаване на дълговата криза подкрепиха европейските индекси

Преживяваме синхронизирано глобално забавяне. Доверието в институциите, както в Европа, така и в САЩ е много слабо, казва изпълнителният директор на Pimco

19:06 | 14.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се повишиха в сряда на крилете на надеждата, че вероятно са предприети стъпки за разрешаване на дълговата криза, въпреки че френските банки останаха под натиск след понижаването на рейтингите на  Societe Generale и Credit Agricole по-рано днес от Moody’s Investors Service.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1,49% до 224 пункта, въпреки че част от ранните печалби на индекса бяха изтрити от уклончивия старт на сесията в Ню Йорк.

Европейските индекси се повишиха след волатилна сесия във вторник, при която Stoxx Europe 600 спечели позиции за първи път от три дни, отбелязвайки ръст от 0,9%, след като германският канцлер Ангела Меркел направи опит да успокои страховете за неминуемия фалит на Гърция, пише MarketWatch.

И все пак в сравнение с драматичната сесия в понеделник, „ръст от 1% не е особено впечатляващ“, казва Луис Купър, пазарен анализатор на  BGC Partners, по повод представянето на европейските индекси в сряда.

Европейските лидери изглежда се опитват да овладеят паниката на пазара, която през последните седмици стана причина за рязко понижаване на индексите, включително на акциите на френските банки.

Индексите затвърдиха позициите си, след като президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви, че скоро ще бъде представена опция за издаването на общи европейски облигации. Той все пак предупреди, че мярката няма да се окаже панацея с незабавно действие срещу дълговата криза в региона.

Междувременно пазарите изчакваха срещата между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и гръцкия премиер Георигиос Папандреу във връзка с мерките за бюджетни съкращения, които Атина се опитва да приложи, за да деблокира договорения през юли втори спасителен пакет. Все пак, мнозина анализатори останаха скептични за евентуалния изход от срещата.

Гръцкият Athens General Index се повиши с 1,67% до 857 пункта, воден от National Bank of Greece SA с печалба от 4,88%.

Акциите на френските банки останаха волатилни, след като  Moody’s понижи дългосрочния рейтинг на  Societe Generale SA и Credit Agricole.

Акциите на BNP Paribas SA се понижиха с близо 4%, след като компанията обяви планове да продаде рисково претеглени активи за 70 млрд. евро, за да повиши Tier 1 съотношението си за капиталова адекватност до 9% през 2013 г.

Рейтингът на BNP не беше понижен от  Moody’s, но агенцията заяви, че ще продължи да държи банката под наблюдение и посочи, че рейтингът й вероятно ще бъде понижен с една степен.

След новината от Moody's управителят на френската централна банка Кристиян Ноайе заяви, че понижаването на рейтингите е било очаквано и че то едва ли ще засегне акциите на банките.

Дори в случай на фалит на Гърция, посочва Ноайе, френските банки няма да са на загуба, а просто ще изплащат по-малко дивиденти.

Купър от BGC Partners обаче посочва, че инвеститорите са „силно скептични“ за тези твърдения, тъй като банките продължават да са в затруднено положение. Още повече за трейдърите е очевидно, че банките имат проблем с издаването на дългосрочни облигации, допълва тя.

Купър отбелязва, че обемите изтъргувани от френските банки през тази седмица са огромни, което кара инвеститорите да се чудят, кой купува акциите им. „Френското правителство може би?“

Друг мрачен щрих в днешната сесия беше изказването на Мохамед Ел-Ериан, изпълнителният директор на Pimco, най-големият облигационен фонд в света. Той заяви, че „Европа е на прага на тотална банкова криза“ и че Международният валутен фонд (МВФ) трябва да действа бързо.

„Преживяваме синхронизирано глобално забавяне“, казва Ел-Ериан. „Доверието в институциите, както в Европа, така и в САЩ е много слабо“.

Френският  CAC 40 се повиши с 1,87% до 2949 пункта, германският DAX 30 спечели 3,36% до 5340 пункта, докато  FTSE 100 в Лондон прибави към стойността си 1,02% до 5227 пункта.

Акциите на Deutsche Boerse AG се повишиха с 7,49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още