fallback

Защо еврото е необходимо на Германия

Ще успее ли страната да обсеби властта в ЕС и еврозоната, като се превърне в единствен център на влияние на Стария континент?

16:55 | 16.09.11 г. 2

В последните близо две години Германия е флагман на спасяването на еврозоната. Възниква въпросът дали това е просто бреме или има дълбок смисъл?

Какво би станало, ако Германия излезе от еврозоната? Разбира се, еврозоната ще оцелее само ако има смисъл от нея.

Смисълът на еврозоната и на Европейския съюз е да противодейства на САЩ и Китай на глобалната сцена.

Смисълът за Германия е повече от сериозен. Слабите икономики в еврозоната играят ролята на баласт, който спира поскъпването на еврото и намаляване на немската конкурентоспособност. Проблем, който вече десетки години мъчи японските износители.

Самостоятелна германска марка би имала проблема на швейцарския франк, а именно валута убежище и безкрайни интервенции и съобразяване с капризите на спекулантите. За разлика от Швейцария, Германия има силен износ и валутата й би била още по-силна, което би унищожило или изнесло зад граница германския износ. Проблемите на Швейцария с удържане на поскъпването на франка вече доведоха до определяне на минимум от 1,20 швейцарски франка за евро, а продължаващите проблеми може да доведат до замяна на франка с еврото - нещо, немислимо към днешна дата.

От друга страна, Европейският съюз и еврозоната са един добър безмитен пазар и пазар без валутен риск за най-конкурентния производител в Европа, а това е Германия.

Не на последно място еврозоната, ЕС и Шенген са начин за обединяване на немския етнически елемент, който освен Германия и Австрия присъства с 64% и в Швейцария.

Над 50% от населението на Холандия, Дания и Словения владее немски, а самият Брюксел е разделен между фламандци (говорещи вид холандски, близък до немския) и франкофони. Възможно е Германия да накара Брюксел да придобие все по-немски оттенък.

На фона на закъсалите Гърция, Италия и дори Франция, Германия има възможност да си извоюва по-голяма тежест в ЕС.

Битката за еврозоната определено е с имперски привкус и силната в момента Германия ще опита да отнеме още от националния суверенитет на членките на еврозоната и ЕС.

В геополитически план разширяването на ЕС на Изток включи славянски държави, като Германия застана по средата между Великобритания, романските и славянските държави, като в момента тя е не само най-голямата, но и най-централно разположената страна в ЕС.

В тази ситуация как бихте постъпили вие на мястото на Германия?

Самата Германия може да манипулира както борсовите спекуланти, така и правителствата в Гърция, Италия, Испания, Португалия и Франция, като ту отдръпва подкрепата си, ту я дава, с цел да завоюва повече власт в ЕС и еврозоната.

Именно безпрецедентният шанс на Германия да обсеби ЕС и еврозоната е причината Великобритания да не приема еврото.

Излизайки от еврозоната, Германия не само, че ще загуби част от пазарите си, но и ще трябва да се бори със спекулантите за нивото на валутата си.

Съсредоточаването на властта към Берлин ще има икономически, социални и културни проявления в полза на немския елемент в ЕС.

Това обаче едва ли ще стане бързо и видимо за хората с невъоръжено око. В далечен план обаче е възможно столицата на Европа да е Берлин. Еврозоната и ЕС са най-добрият шанс пред Германия да осъществи геополитическите си цели в своята най-нова история. Така еврозоната е най-добрият шанс за осъществяване на немските геополитически амбиции и единственият наличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още