fallback

Специална агенция ще следи сделките на търговците на енергия на едро

ЕП иска да постигне по-прозрачно ценообразуване, така че да бъдат защитени крайните потребители на енергия

15:25 | 14.09.11 г.

Нова Агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) ще наблюдава сделките с енергия на едро и ще следи за нарушения, прие Европейският парламент днес. Освен това, всички търговци на енергия ще бъдат вписани в единен европейски регистър, на базата на националните регистри на търговците на енергия.

Промените са част от новите правила за предотвратяване на злоупотребите в търговията на енергия на едро.

За да се балансират правомощията на новата агенция с тези на националните регулатори, нейният директор ще има задължението да се консултира с отделните регулаторни органи по въпросите, свързани с гласувания днес нов Регламент на Европейския съюз относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар.

"Искаме цените за потребителите да бъдат прозрачни и за съжаление има твърде много сделки, които в крайна сметка се плащат от потребителите чрез твърде високи цени на енергията, нещо, което до голяма степен се отразява на заетостта и растежа“, заяви по време на дебата евродепутатът Йорго Катзимаркакис. „Европа се нуждае от по-прозрачни енергийни пазари, които са защитени срещу злоупотреби“, допълни той.

"Енергията трябва да остане достъпна за всеки, тъй като това е ключът към икономиката. Приветствам този важен регламент, който гарантира прозрачност и предотвратява злоупотреби в енергийната търговия на едро, осигурява достъпност и справедливост на пазара. Регламентът ще помогне да се гарантира по-прозрачно ценообразуване в ЕС", коментира на свой ред председателят на Европарламента Йержи Бузек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още