fallback

Седем от новите държави в ЕС пред референдум, не искат в еврозоната?

В договорите за присъединяване към Общността на тези държави, сред които е и България, има условие за задължително приемане на единната валута

12:21 | 13.09.11 г. 6

Седемте държави членки на Европейския съюз (ЕС), които се присъединиха към Общността в периода 2004 – 2007 г., изразяват загриженост заради задължението им да приемат еврото съгласно договорите им за присъединяване.

Вероятно в тези страни, сред които е и България, ще се проведе референдум с оглед промяна на условията по договорите, пише електронното издание EurActiv.com.

Освен България, в списъка с новите държави членки на ЕС са Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Словения, Малта, Кипър, Словакия и Естония, които също се присъединиха към Еврообщността в периода 2004 – 2007 г., вече приеха единната валута.

Според седемте държави обаче еврозоната ще се превърне в много различен съюз, който ще наложи все по-голяма фискална, икономическа и политическа конвергенция.

Преди дълговата криза да обхване европейския валутен съюз, някои от новоприсъединените държави бяха близо до изпълнението на Маастрихтските критерии за влизане във валутното обединение на Европа. Полша и България, например, имаха амбициозни планове за бързо приемане на единната валута. 

Напоследък обаче полски дипломати нееднократно заявиха, че страната им се е отказала от плановете за бързо влизане в еврозоната, докато не стане ясно какво ще е бъдещето на единната европейска валута.

Наскоро чешкият президент Вацлав Клаус, известен като един от най-големите евроскептици, каза, че валутното обединение на Стария континент е „провал“ и че неговата страна би трябвало да потърси изход от задължението да приеме еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още