fallback

Volkswagen не може да бъде спрян

Серията от рекорди в продажби на най-големия производител на автомобили в Европа продължава и през август

23:19 | 12.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Винтеркорн остава умерен оптимист за развитието на концерна. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen отново подобри собствените си рекордни продажби. Както обяви самият главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн в понеделник вечер, малко преди началото на автомобилното изложение IAA във Франкфурт, деветте марки на концерна са продали от началото на годината повече от 5,4 млн. автомобила. Това представлява увеличение от 14% в сравнение с първите осем месеца на 2010 г., предаде Ройтерс.

Още през миналата седмица базираният във Волфсбург концерн вече отчете силно увеличение на продажбите за основната си марка. До края на август в целия свят за били доставени 3,34 млн. превозни средства – с 12,1% повече от същия период на миналата година. Ръстът е особено силен в Русия, Източна Европа, Китай и САЩ, докато в страните от Западна Европа с разтърсените от кризата Испания и Италия, нарастването е по-слабо.

За първи път в историята си VW планира да продаде повече от 8 млн. автомобили.  Винтеркорн и шефът на Надзорния съвет Фердинанд Пийх обаче считат това само за етап от развитието на концерна.

Те възнамеряват да продават по 10 милиона коли годишно до 2018 г. и да изместят от световния връх Toyota и General Motors. След първата половин година изглежда, че германският автомобилен гигант е на прав път: Между януари и юни са били продадени над четири милиона коли.  Наскоро Винтеркорн подчерта многократно, че не трябва да се пренебрегва забавянето световната икономика. Преди началото на IAA той отново предупреди: „Следващите месеци не трябва да се вземат за даденост." В същото време  Винтеркорн подчерта, че рекордите в продажбите не може да са безкрайни. Въпреки това мениджърът е оптимист: „Германската автомобилна индустрия в момента е по-стабилна и устойчива от всякога".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още