fallback

Европейските борси започнаха слабо новата седмица

Страхът за Гърция и евентуалното понижение на френския рейтинг подтиснаха настроението на дилърите

20:00 | 12.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Акциите на водещите европейски борси поевтиняха в днешната търговия, предаде Ройтерс.

Основният индекс DAX на борсата във Франкфурт спадна първоначално под 5000 пункта, след като неуспехът на Гърция да се справи с бюджетния си дефицит изпрати "шокови вълни" в Западна Европа, предизвиквайки опасения, че дълговата криза в еврозоната навлиза в нова, по-тежка фаза.

В течение на сесията DAX се смъкна дори до 4966 пункта (равнище, което преди това е отчитано през юли 2009 г.). След старта на търговията в САЩ обаче германският индекс успя да навакса част от изоставането си и затвори сесията със спад от 2,3% под нивото при закриването на търговията в петък до 5072 пункта.

Европейският индекс EuroStoxx 50 се срина с над 3,9 на сто, индексът CAC 40 на Парижката фондова - с 4,1 на сто до 2854 пункта, като тук влияние оказа и експлозия в съоръжението за съхраняване на отпадъци от ядрената индустрия „Маркул“ в Южна Франция. Инвеститорите са обезпокоени от новината, че рейтинговата агенция Moody's е взела под прицел трите най-големи банки във Франция - BNP Paribas, Société Générale и Crédit Agricole.

„Moody's вярва, че триото BNP Paribas, Société Générale и Crédit Agricole се е ангажирало твърде силно в Гърция", пишат анализаторите на Saxo Bank в свой коментар. Рейтинговата агенция обмисля понижаване на рейтинга на тези банки. В допълнение, кредитните институции се нуждаят от пари, което води до допълнителна несигурност.

Лондонският индекс FTSE 100 се понижи с 1,5 на сто до 5129 пункта. Борсата в Брюксел отчете спад от 2,8 на сто, в Амстердам - 2,78 на сто, в Милано - 3,23 на сто, а в Мадрид - 3,16 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 13.09.11 г.
fallback
Още от Европа виж още