fallback

Тремонти: Италия ще направи проверка на икономическите си усилия

Проверката ще бъда насочена към публичните финанси и икономическия ръст, твърди италианският министър на финансите

15:50 | 10.09.11 г. 3

Джулио Тремонти. Снимка: Ройтерс

През следващата седмица Италия ще започне обстоен преглед на досегашните усилия за подобряване на положението с публичните финанси и растежа и ще се опита да открие нови мерки за стимулиране на икономиката, заяви министърът на финансите на страната Джулио Тремонти, цитиран от Ройтерс.

През последните седмици Италия бавно върви към окото на дълговата криза в еврозоната, твърдят от агенцията.

„Икономиката ни се нуждае от проверка. Ако част от нещата, които сме направили, работят, ще трябва да ги разширим. Ако има неща, които трябва да бъдат добавени, ще ги добавим“, заяви Тремонти в Марсилия, където присъства на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-7.

„Споделих вчера тази идея със заместник-генералния директор на италианската централна банка. Трябва да направим тази проверка заедно с икономически организации – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Международния валутен фонд и Европейската комисия, която проявяват огромен интерес към подобно развитие на нещата“, добави той.

Ако нещата в Италия опрат до финансова помощ от ЕС, има опасност за недостиг на средствата в спасителния фонд.

Под нарастващия натиск на облигационните пазари Рим представи програма за строги икономии, която цели постигането на балансиран бюджет през 2013 г. и намаляване на държавния дълг, който в момента е на стойност 1,9 трилиона евро.

Мерките трябва да бъдат одобрени окончателно от долната камара на парламента през следващата седмица, след като бяха гласувани в Сената, но вече предизвикаха опасения, че това може допълнително да забави и без това слабия ръст на икономиката.

Тремонти сподели също, че на срещата на Г-7 широко разпространено е мнението, че икономическата криза в света не е приключила. „Минаха вече почти 5 години от началото на кризата през 2007 г. и тя продължава“, посочи той.

„Тя бе вкарана в някакви граници, но аз не мисля, че е преодоляна и това е мнението на всички“, добави италианският финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още