fallback

Икономическата програма на Италия мина в Сената

Планът за овладяване на дълга и дефицита включва увеличаване на ДДС с 1 процентен пункт, данък върху всички годишни доходи над 300 000 евро, както и увеличаване на възрастта за пенсиониране

22:11 | 07.09.11 г.

Италианският сенат одобри икономическата програма на правителството на Берлускони, с която правителството прави опит да реши дълговата криза, обхванала страната, съобщи MarketWatch.

Планът е на стойност над 50 млрд. евро, като включва съкращаване на разходите и увеличаване на данъците.

Предвижда се ДДС в Италия да бъде повишен от 20 на 21%, както и да се въведе данък “лукс” за гражданите на страната с годишен доход над 300 хил. евро. Увеличава се и възрастта за пенсиониране за някои работници, включително и за жените.

Само от увеличеното ДДС до края на година се очакват приходи в бюджета в размер на около 700 млн. евро, отбелязва Ройтерс.

В последните седмици се надигнаха критични гласове срещу правителството на Силвио Берлускони за хаотичния начин, по който то реагира на призивите от страна Европейската централна банка (ЕЦБ) и други институции да се направи всичко възможно за редуциране дълга на Италия, пише агенцията.

Италия, третата най-голяма икономика в еврозоната, попадна в бурята на дълговата криза през юли. Тогава пазарите започнаха да се съмняват, че Рим ще успее да свие огромния си дълг.

Само интервенцията на ЕЦБ на пазарите спаси страната от рекордно оскъпяване на заемните средства и излизането извън контрол на дълговите й проблеми, отбелязва агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още