fallback

МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на Ирландия до 0,4% за 2011 г.

Фондът свали прогнозата си за растежа на ирландския БВП през 2012 г. с 0,4 процентни пункта до 1,5 на сто

18:38 | 07.09.11 г.

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за икономическия растеж на Ирландия за тази и следващата година, пише MarketWatch.

Фондът очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да нарасне с 0,4 на сто при предишна прогноза от 0,6 процента. Очакваният растеж за 2012 г. е 1,5% при предишна прогноза за ръст от 1,9%.

Според МВФ затрудненията на ирландските търговски партньори ще създадат сериозни предизвикателства пред износа на страната. Bloomberg посочва, че според институцията “износът на Ирландия е нараствал силно досега, но намалението на поръчките вероятно е индикация за забавяне на растежа в следващите месеци”.

Въпреки това обаче фондът отчита, че по-слабият от очакваното растеж ще бъде поне донякъде компенсиран от спасителната програма, която Европейският съюз и МВФ подготвиха за Дъблин. В тази връзка МВФ допълва, че Ирландия ще успее да постигне всичките си фискални цели през настоящата година.

От полза за страната ще бъде и решението на европейските лидери да намалят лихвите по европейската част от спасителния заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още