fallback

Меркел отхвърля призивите за изваждане на Гърция от еврозоната

Според германския канцлер, ако такова нещо се случи, ще последва ефект на доминото, изключително опасен за единната валутна система

17:33 | 06.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

На фона на все по-големите разногласия сред собствените й поддръжници, германския канцелр Ангела Меркел вчера отхвърли призивите за изваждане на Гърция от еврозоната, изтъквайки, че подобен ход не е нито осъществим, нито е законен, съобщава Асошиейтед прес.

Според нея ако такова нещо се случи, ще последва ефект на доминото, изключително опасен за единната валутна система. Пред журналисти в Берлин тя изтъкна, че важното е Гърция да изпълни обещанията си, за да получи спасителен заем.

Управляващата коалиция в Германия не е сигурна, че ще получи необходимата парламентарна подкрепа след две седмици за разширяване на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Съпротивата срещу това разширяване на правомощията нараства преди вота в Бундестага. Повече от 19 депутати са отказали да подкрепят разширяването на правомощията на ЕФФС на вътрешнопартийно гласуване снощи.

При вота вчера 12 са гласували против, а седмина са се въздържали. Християндемократите на Меркел заедно с Християнсоциалния съюз и техните партньори имат мнозинство от 19 гласа.

Опозиционните социалдемократи обявиха, че ще подкрепят мерките, но няма да правят отстъпки.

Проблемите с финансовата помощ за Гърция ще обсъдят днес в Берлин министрите на финансите на Германия, Холандия и Финландия.

Хелзинки настоява за допълнителни гаранции от Атина в замяна на участието й в спасителния план, но това среща неодобрението на други страни от ЕС. Берлин критикува предоставянето на такива специални гаранции, изтъквайки, че това подкопава единството на ЕС и поставя под заплаха цялата финансова програма за Гърция.

Утре Ангела Меркел ще защитава в Бундестага правителствения курс за извеждане на еврозоната от финансовата криза.

Също утре федералният Конституционен съд в Карлсруе ще постанови дали е законно участието на Германия в многомилиардния помощен пакет за Гърция, Ирландия и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още