fallback

Йозеф Акерман: Кризата може да погуби слабите банки

Секторът трябва да преодолее ограничаването на свръхпечалбите и да преоцени ролята си в световната икономика, смята главният изпълнителен директор на Deutsche Bank

18:11 | 05.09.11 г.

Йозеф Акерман. Снимка: Ройтерс

Европейската дългова криза ще ореже печалбите на банките за години и може да погуби най-слабите, заяви главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман на годишната конференция „Банките в преходен период“ във Франкфурт, съобщи Ройтерс.

„Перспективите пред финансовия сектор като цяло ... са по-скоро ограничени“, заяви Акерман. „Перспективите за бъдещ ръст на приходите са ограничени както от настоящата ситуация, така и структурно“, добави той.

Според него много европейски банки може да се разорят, ако се наложи да приемат намаляване на стойността на настоящата цена по държавните дългови ценни книжа вместо отписването на 21% от тази стойност, предложено за гръцкия държавен дълг.

„Изглежда очевидно, че много европейски банки няма да оцелеят, ако трябва да преоценят вложенията си в държавни дългови книжа в своите баланси според пазарните им нива“, посочи той.

През тази година европейският банков индекс е изгубил една трета от стойността си, което прави сектора най-слабо представящия се до момента.

Председателят на борда на директорите на  Credit Suisse Урс Рьонер заяви, че новата регулативна среда намалява рисковите дейности за банките, но се отразява и в понижаване на печалбите. „Акционирите в банките ще трябва да се примирят с по-ниската възвръщаемост“, посочи Рьонер на конференцията.

Въпреки мрачните перспективи за печалбите, Акерман отхвърли призивите за рекапитализация.

Председателят на борда на директорите на BNP Paribas Мишел Пеберо го подкрепи. „Стрес тестовете, проведени в Европа ... доведоха до схващането, че в момента не е очевидно, че банковата система има нужда от рекапитализация“, заяви Пеберо.

„Съществува нарастващ риск реалната икономика и финансовото състояние да бъдат заключени във взаимно подсилваща се слизаща спирала“, посочиха пък от лобистката групировка за банковия сектор Институт за международни финанси, където Акерман е председател.

Според главния изпълнителен директор на Deutsche Bank секторът на финансовите услуги трябва да преодолее ограничаването на свръхпечалбите от миналото и да преоцени ролята, която играят банките в световната икономика, демонстрирайки, че кредитните институции няма да съживяват част от рисковите бизнеси, които в миналото помагаха на инвестиционните банки да генерират лъвския дял от печалбата.

От банката пък вече предупредиха, че че ще бъде много по-трудно да се постигне целта от 6,4 млрд. евро печалба преди данъци и ще изисква бързо и стабилно разрешаване на европейската дългова криза, която остави банките като заложници на пазарните опасения за силата им и достъпа им до финансиране.

Акерман подчерта, че ако по-слабата пазарна активност, която се наблюдаваше през август, продължи и през септември и октомври, Deutsche Bank също ще трябва да се замисли за съкращаване на щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още