fallback

Трише: Настоящата криза е глобална

Най-тежка е ситуацията на фондовите пазари в Европа, като увеличаването на европейския спасителен фонд трябва да стане максимално бързо, смята президентът на ЕЦБ

16:22 | 05.09.11 г. 2

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Настоящата криза на финансовите пазари има глобален характер, но най-тежка е ситуацията на фондовите борси в държавите членки на Европейския съюз, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише на пресконференция в Париж, цитиран от РИА Новости.

Според Трише в икономиката на региона има редица ключови проблеми, изискващи специалното внимание на властите. По-конкретно сред тях са укрепването на общите финансови институции, работата по които „е завършена едва наполовина“, твърди президентът на ЕЦБ.

Той описа скоростта на структурните реформи като „прекалено бавна“ и за пореден път повтори идеята за въвеждането на пост „министър на финансите на еврозоната“, като едно от основните му задължения трябва да бъде контрол върху финансовия сектор в региона.

Кризата на пазарите посочва необходимостта от укрепване на системата на управление и по-строго регулиране на монетарната политика, смята Трише.

Освен това той обяви позицията си за увеличаването на средствата в Европейския инструмент за финансова стабилност над 440 млрд. евро. „Очевидно тези решения трябва да бъдат реализирани колкото се може по-скоро“, посочи президентът на ЕЦБ.

През миналата седмица германското правителство одобри поправки в закона за Европейския инструмент за финансова стабилност, които увеличават неговите правомощия, като общият обем на финансовите гаранции за страните в еврозоната нараства до 780 млрд. евро, а германският дял там се увеличава от 123 млрд. евро до 211 млрд. евро.

По-късно през седмицата се очаква решението на ЕЦБ за основния лихвен процент, като анализаторите очакват той да остане непроменен на ниво от 1,5% годишно заради забавеното темпо на ръст на европейската икономика.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с 0,2% на тримесечна база и с 1,7% на годишна, оставайки под предварителните прогнози за 0,3% ръст на тримесечна база и 1,8% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още