fallback

Цените на енергията вдигнали цените на производител в ЕС през юли

Без цените на енергията производствената инфлация и в еврозоната, и в Европейския съюз през юли е била само 0,1%

17:40 | 02.09.11 г.

Индексът на цените на производител през юли е нараснал с 0,5% спрямо юни в държавите от еврозоната и с 0,4% в целия Европейски съюз, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Като се изключат обаче цените на енергията, то цените на производител и в ЕС, и във валутната общност са се покачили с минималните 0,1% през юли на месечна база.

От европейската статистика припомнят, че през юни цените на производител не претърпяха месечно изменение.

През юли на годишна база Евростат отчита увеличение на цените на производител от 6,1% в еврозоната и 7% в цялата общност. Без цените на енергията е отчетен растеж от 4,1% за еврозоната и 4,3% за всичките 27 държави членки.

През юли спрямо юни цените на стоките за краткотрайна употреба са се увеличили с по 0,2% и в ЕС, и в еврозоната. При цените на дълготрайните стоки не е отчетена промяна в 16-те държави членки на валутната общност, но е регистрирано повишение от 0,3% за ЕС. Цените на капиталовите стоки пък са паднали минимално в еврозоната и не са се изменили в ЕС.

Най-големи повишения на цените на производител в ЕС през юли спрямо юни са отчетени в Кипър (2%), Литва (1,4%) и Унгария (1,2%), а най-големи понижения – в Дания (-0,8%), Белгия (-0,4%) и Швеция (-0,3%).

Най-големи повишения на цените на производител в ЕС през юли спрямо юли миналата година са регистрирани във Великобритания (12,6%), Литва (10,7%) и Латвия (9%), а най-малки – в Малта (1%), Швеция (1%) и Словакия (2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още