fallback

Силен ден за борсите в Европа

Финансовият сектор попадна в центъра на вниманието заради сливането на Alpha Bank и Eurobank

20:14 | 29.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Регионалният индекс на борсите в Европа приключи серията от две поредни повишения, записана в края на миналата седмица и постигна ръст в понеделник.

Без съмнение новината на деня е сливането на две от водещите гръцки банки – Alpha Bank и Eurobank EFG, която предизвика еуфория и исторически ръст на борсата в Атина.

Индексът Stoxx Europe 600 напредна с 1,2 на сто до 228,28 пункта днес. Въпреки повишението съотношението цена/очаквана печалба на акция на компонентите на индекса е 9,5. Това ниво е в близост до най-ниските стойности от март 2009 година насам, пише Bloomberg.

На борсата във Франция днес CAC 40 напредна с 2,2 на сто, докато в Германия DAX се повиши с 2,4 на сто. Най-голямото повишение за деня записа гръцкият индекс ASE, който скочи с 14 на сто, записвайки най-силния си ден от 1990 година насам.

„Сливането на Eurobank и Alpha Bank е прекрасна новина. Инвеститорите очакват преструктуриране на финансовата система, така че случилото се е много позитивно, особено с оглед факта, че се случва в една от най-засегнатите от кризата страни”, коментира Жак Порта, фонд мениджър в Ofi Partimoine.

Днес фондовата борса във Великобритания остана затворена заради почивен ден в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 29.08.11 г.
fallback
Още от Европа виж още