fallback

Клаус Реглинг: Еврозоната ще излезе от дълговата криза през 2014 г.

Положението с държавните финанси в еврозоната е по-добро от това в САЩ, убеден е главният изпълнителен директор на Европейския инструмент за финансова стабилност

17:00 | 29.08.11 г.

Еврозоната ще преодолее дълговата криза през 2014 г., заявява главният изпълнителен директор на Европейския инструмент за финансова стабилност (EFSF) Клаус Реглинг пред белгийската телевизия RTBF, цитиран от РИА Новости.

„Аргументирано може да се очаква, че кризата ще бъде преодоляна в рамките на 2-3 години“, твърди Реглинг.

По думите му „във всички държави членки на еврозоната фундаменталните показатели се подобряват“, а във финансите се въвежда ред.

По-конкретно той отбелязва, че Ирландия, която се оказа в дълбока икономическа и бюджетна криза вследствие на краха в банковия й сектор, „се изправя на крака“.

Ситуацията с държавните финанси в еврозоната е по-добра, отколкото в САЩ, твърди главният изпълнителен директор на EFSF. „Например американският бюджетен дефицит е 3 пъти по-висок, отколкото този в еврозоната“, посочва Реглинг.

Решението за създаването на EFSF бе взето през май 2010 г. с цел да бъде подкрепена финансовата стабилност в Европа чрез оказване на държавна помощ за държавите от еврозоната при разрешаването на икономическите им затруднения.

През юли тази година лидерите на държавите от еврозоната взеха решение за разширяване на пълномощията на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още