fallback

Франция представи нов план за икономии, оряза прогнозата за ръста на икономиката

За богатите се въвежда допълнителен данък върху доходите в размер на 3%, очаква се съкращаването на разходи за 12 млрд. евро през тази и следващата година

21:04 | 24.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

 

Премиерът на Франция Франсоа Фийон обяви нов план, с който страната ще се бори с бюджетния дефицит. Освен това той призна, че заложеният икономически ръст за тази и следващата година едва ли ще може да бъде постигнат, пише АР.

Новият план на правителството предвижда икономии на стойност един милиард евро още тази година и допълнителни 11 милиарда евро през 2012 година.

Актуалната прогноза за икономиката на страната пък е за ръст от 1,75 на сто през тази година и с още толкова през следващата. Предишните очаквания бяха за икономически ръст от 2 на сто през 2011 и 2,25 на сто през 2012 година. Сред новите мерки за противодействие на бюджетния дефицит е въвеждането на допълнителен данък от 3 на сто върху доходите от труд и капитал, превишаващи 500 000 евро годишно.

По думите на Фийон мерките за необходими, за да се гарантира, че правителството спазва ангажимента си да намали бюджетния дефицит.

През 2012 година бюджетният дефицит ще бъде понижен повече от очакваното благодарение на обявените мерки, каза Фийон, цитиран от АФП. Дефицитът ще бъде 4,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) вместо очакваните по-рано 4,6 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още