fallback

Нов ден на възход за европейските борси

Пазарите игнорираха някои обезпокоителни данни и записаха трета поредна сесия с повишение

20:16 | 24.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

 

Оптимистичните настроения при борсовата търговия в Европа се запазиха и днес, което изведе индексите до трето поредно повишение от началото на седмицата. То дойде въпреки някои обезпокоителни новини като спада на индустриалните поръчки в еврозоната и понижението на кредитния рейтинг на Япония.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 напредна с 1,4 на сто, за да завърши деня при 229,79 пункта. От началото на седмицата показателят се е повишил с 2,7 на сто, като според анализатори това се дължи и на очакванията за нови мерки в подкрепа на пазарите от страна на Федералния резерв на САЩ, пише MarketWatch.

Доста силно представяне в днешния ден показаха представителите на автомобилния сектор и производството на оборудване. Акциите на Daimler поскъпнаха с 5,2 на сто, докато тези на ThyssenKrupp добавиха 2,3 на сто.

Индексът на сините чипове в Германия DAX се повиши с 2,7 на сто до 5 681 пункта.

Във Франция CAC 40 се повиши с 1,8 на сто до 3 140 пункта. Пазарната капитализация на Michelin скочи с 4,3 на сто, а тази на Renault – с 4,6 на сто.

Финансовият сектор също се радваше на засилен интерес днес, като акциите на Royal Bank of Scotland се изстреляха с 9,3 на сто, а тези на Credit Agricole поскъпнаха с 2,5 на сто.

В Лондон FTSE 100 се повиши с 1,5 на сто до 5 206 пункта. Сред най-силно представилите се компании бе WPP, след като стана ясно, че рекламната агенция е постигнала значителен ръст на печалбата си. В резултат на това пазарната й капитализация скочи със 7,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още