fallback

Втори пореден ден на ръст на европейските борси

Добрите новини от големите икономики констрастират с продължаващите проблеми в държавите от периферията на еврозоната

20:02 | 23.08.11 г.

Борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Основните индекси на европейските борси регистрираха повишение за втори пореден ден, след като данните за германското и китайското производство показаха повече издръжливост от прогнозите на икономистите, а инвеститорите увеличиха надеждите си за облекчаване на монетарната политика на САЩ, въпреки че новите макраикономически данни не допринесоха особено за намаляване на страховете от рецесия, съобщи MarketWatch.

Производителят на лекарства Novatis бе с най-голям принос за ръста на общоевропейския индекс FTSEurofirst 300 с 0,7% до 922,71 пункта, а акциите на Deutsche Telekom бяха сред най-печелившите с 4,8% ръст за деня, след като Barclays Capital повиши рейтинга на европейския телекомуникационен сектор.

Индексът Stoxx Europe 600 напредна с 0,8% до 226,63 пункта.

Германският индекс на бизнес активността в производството остана непроменен на ниво от 52 пункта през юли, надхвърляйки предварителните прогнози за понижение до 50,8 пункта.

Данните подкрепиха ръста на индустриалните компании и автопроизодителите в германския индекс DAX, който спечели 1,1% до 5 532,28 пункта, като акциите на BMW AG повишиха стойността си с 2,6%, а тези на инженеринговата група Linde AG поскъпнаха с 2%.

Според Стивън Поуп, управляващ партньор в Spotlight Ideas, данните от Германия показват, че все още е налице добро търсене на международно ниво за инженерни продукти от високия пазарен сегмент, с които е прочута страната.

Акциите на Bayer AG прибавиха 1,8% към стойността си, след като от американската Агенция по храните и лекарствата й предостави статут за бързо проучване на нейна терапия за рак на простатата.

Сред участниците на пазара, чиито акции понижиха стойността си, бяха авиокомпаниите, след като Deutsche Bank понижи рейтинга на няколко от тях, намалявайки прогнозата си за ръста в сектора в унисон със забавеното икономическо възстановяване. Акциите на  Air Berlin PLC потънаха с 10,2%, а тези на  Deutsche Lufthansa поевтиняха с 1,9%.

Във Великобритания FTSE 100 прибави 0,7% до 5 129,42 пункта, като акциите на John Wood Group PLC повишиха стойността си с 4,6%, след като компанията надхвърли прогнозите за печалба и повиши дивидента.

Френският индекс CAC 40 напредна с 1,1% до 3 084,37 пункта, воден от повишаването на стойността на акциите на компанията за телекомуникационно оборудване Alcatel Lucent.

В Швейцария акциите на UBS AG поскъпнаха с 2,1%, след като банката обяви, че ще съкрати около 3 500 служители в рамките на план за намаляване на годишните разходи с около 2 млрд. швейцарски франка.

Банките в Италия, Испания, Франция и останалите проблемни пазари разочароваха, тъй като притесненията за дълговата криза в еврозоната продължиха да сдържат апетита на инвеститорите към риск.

В Италия акциите на Intesa Sanpaolo SpA понижиха стойността си с 0,6%, тези на  Piraeus Bank потънаха със 7,6%, теглейки надолу гръцкия индекс ASE Composite, който отстъпи с 3,2% до 911,07 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още