fallback

Повечето европейски индекси отново на зелено, ръст на фармацевтичния сектор

Рано да се каже дали покачването е знак за оттласкване от дъното или ще се окаже временно, коментират анализатори

18:44 | 22.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се повишиха в понеделник, като италианският нефтен гигант Eni SpA отбеляза ръст, поради надеждата за скорошна развръзка на ситуацията в Либия.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,79% до 225 пункта, след като в петък индексът падна до най-ниските си нива от две години.

Фондовите пазари в САЩ също отвориха с ръст на фона на очакванията, че по-късно тази седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще обяви готовността си да вземе нови мерки за стабилизиране на икономиката.

В първите минути на сесията Dow Jones Industrial Average скочи с близо 0,70%, като към 8 часа се търгуваше с ръст от 1% на нива от около 10926 пункта.

Сред най-добре представилите се компании в Европа се нарежда нефтеният гигант  Eni IT в Милано.  Преди началото на въстанието срещу либийският диктатор Муамар Кадафи Eni беше най-големият производител на нефт в Либия. Надеждата за скорошна развръзка на ситуацията в Либия нараства, след като силите на бунтовниците овладяха по-голямата част от либийската столица Триполи и арестуваха двама от синовете на полковник Кадафи.

Акциите на Eni отбелязаха ръст от над 6%.

Според анализатори на  Deutsche Bank, компаниите с най-голяма сравнителна експозиция към либийския нефт след Eni са австрийската OMV AG и испанската Repsol YPF, които спечелиха съответно над 4% и 2,5%.

Петролът от сорта Брент се понижи, но американският лек суров петрол с доставка през октомври отбеляза ръст.

Повечето компании в Европа затвориха с ръст, като сред най-силно представилите се се нареждат корпорации от дефанзивни сектори, като фармацевтичния.

„Ако се замислим за размера на спадовете, които наблюдаваме напоследък, на тези нива пазарът има стойност“, казва Питър Диксън, стратег на Commerzbank.

Въпреки това той подчертава, че (като се има предвид „драматичния колапс“ на пазарите и повишаването на волатилността) е твърде рано да се каже дали покачването е знак за оттласкване от дъното или ще се окаже временно.

„Опасността е, че покупките може да се окажат опортюнистични“, казва Диксън.

Във фармацевтичния сектор ръст отбелязват GlaxoSmithKline PLC в Лондон и  Roche Holding AG в Цюрих.

С печалби затвориха и редица компании от сектора на комуналните услуги, като E.On AG във Франкфурт.

Въпреки повишенията, волатилността на банковия сектор се остава. Сред губещите се нареждат френската Credit Agricole и британската Royal Bank of Scotland Group PLC.

Слабостта на RBS на пазара в Лондон беше неутрализирана от доброто представяне на миннодобивните компании.

Британският FTSE 100 се повиши с 1,08% до 5095 пункта, докато CAC 40 в Париж спечели 1,14% до 3051 пункта.

Някои автомобилопроизводители останаха на червено, поради нестихващите опасения за глобалната икономика. Акциите на BMW AG във Франкфурт се понижиха с над 4,5%.

Германският DAX 30 се понижи с 0,11% до 5474 пункта, след като спадът в автомобилния сектор до голяма степен беше компенсиран от печалби на компаниите за комунални услуги, като E.On и  RWE AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още