fallback

Moody's: Исканията за допълнителни гаранции може да отложат транш за Гърция

Те показват липса на желание в част от държавите от еврозоната и могат да ограничат достъпността за финансиране от бъдещи спасителни пакети

17:11 | 22.08.11 г.

Държавите от еврозоната, които се опитват да убедят Гърция да осигури допълнителна гаранция в брой в замяна на спасителната финансова помощ, подлагат на риск от отлагане следващия транш от спасителния пакет и я водят към фалит, съобщиха от международната рейтингова агенция Moody's, цитирани от Ройтерс.

Гърция уреди нов спасителен пакет на срещата на високо равнище на лидерите на държавите от еврозоната през юли, който би покрил нуждите й от заемни средства до средата на 2014 г.

В двустранна сделка по-късно тя се споразумя с Финландия за предоставяне на допълнителна гаранция срещу отпуснат заем, предизвиквайки през миналата седмица аналогични искания от Австрия, Холандия и Словакия.

От Moody's посочват, че увеличаването на подобни споразумения за предоставяне на допълнителни гаранции в брой би се отразило отрицателно от кредитна гледна точка на Гърция, на която в момента агенцията е поставила рейтинг Са – една степен преди фалит.

„Споразумението между Гърция и Финландия, което само по себе си е е в малък размер, предполага доста по-сериозна значимост. Търсененето на подобни споразумения може да отложи следващия транш от финансовата подкрепа за Гърция и да ускори просрочването на плащанията по дълга й“, се посочва в съобщението на Moody's.

Траншът на стойност 8 млрд. долара, който е част от първия спасителен пакет, трябва да бъде преведен през септември.

От Moody's очакват други държави членки на еврозоната в края на краищата да блокират споразумението с Финландия.

Анализатори твърдят, че всички държави от еврозоната трябва да съдействат при осигуряването на помощта за Гърция, а всяко искане за допълнителни гаранции може да доведе до отлагания, докато Атина се изправя пред строго определени потребности за плащания по държавните облигации и запушване на финансовите дупки.

„Едното нещо води до другото и така можете да приключите с трудностите по реализирането на споразумението за помощ. Може би бе грешка да постигнем подобно споразумение с Финландия“, заяви гръцки икономист, пожелал да остане анонимен.

Гърция, чиято активност на дълговия пазар е ограничена до месечни краткосрочни аукциони, през следващия месец трябва да плати 4 млн. евро по 3-месечни и 6-месечни съкровищни бонове.

От Moody's заявиха, че стремежът към допълнителни гаранции показва липса на желание от някои държави от еврозоната и добавя допълнително напрежение върху Германия и Франция за предприемане на по-сериозни мерки за подкрепа на проекта „евро“.

„Дълбоките цепнатини между държавите от привидно обединената еврозона, доказвани от подобни искания, дори в контекста на новите германски и френски предложения, целящи укрепването на европейските институции, създават допълнителни опасения за условната и еволюираща природа на настоящия механизъм за финансова подкрепа“, се казва още в съобщението.

Според агенцията увеличаването на броя на споразуменията за допълнителни гаранции ще ограничи и достъпността за финансиране при бъдещи програми за спасителна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още