fallback

Министър предложи компромис за пенсионната реформа в Холандия

Старата и новата пенсионни системи ще действат едновременно с възможност за избор от профсъюзите, а решилите да се пенсионират по-рано ще получават пълни пенсии

16:25 | 20.08.11 г. 1

Холандският министър по социалните въпроси Хенк Камп предложи частичен компромис на профсъюзите по отношение на реформата на пенсионния сектор в страната, който е на стойност 800 млрд. евро, но предупреди, че ще приложи настоящите планове за реформи, ако предложението му бъде отхвърлено, съобщи Ройтерс, като се позова на интервю на министъра в холандския вестник De Volkskrant.

Профсъюзните федерации, работодателските организации и правителството се споразумяха през юни за промени в пенсионната система на страната, която ще разреши на пенсионните фондове повече възможности за инвестиции в рискови активи, повишавайки същевременно възрастта за пенсиониране на 67 години до 2025 г. от настоящите 65 години.

По-рано през август холандският профсъюз FNV Bondgenoten гласува срещу споразумението, опасявайки се от плановете за прехвърлянето на по-голяма част от инвестиционните рискове върху работниците и на критиките срещу предложението за намаляване на пенсиите от хора, които ще се пенсионират на 65 години.

Камп обяви, че е готов да помогне на служителите с по-ниски приходи, като намали планираното с 6,5% орязване на пенсиите за онези, които изберат да се пенсионират по-рано.

Той обаче не прави никакъв намек, че би променил предложенията относно инвестиционните рискове, заявявайки, че работодателите и служителите могат да определят колко голям инвестиционен риск ще поемат.

„Настоящата система също ще остане в сила. Споразумението за пенсиите въвежда новата до нея. Фондовете могат да изберат коя система искат да използват. Ако  FNV Bondgenoten толкова харесва настоящата система, може да избере нея“, посочва министърът.

Други три профсъюзни организации обаче одобряват новата система и се надяват да получат одобрение от своите членове през следващия месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още