fallback

Европейските борси приключиха горещата седмица на червено

Най-тежки бяха пораженията за банковия сектор, но днешните загуби бяха ограничени в по-тесни граници спрямо вчерашната сесия

19:56 | 19.08.11 г.

Борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха седмицата на определено негативна територия, след като опасенията за световния икономически растеж, дълговите кризи и финансирането на банките доведоха да сериозен спад на фондовите пазари, съобщи CNBC.

Акциите на кредитните институции останаха под натиск през цялата днешна сесия, като нарастващите разходи по заемите са последният удар по измъчения сектор, който се бори с все още неразрешена регионална дългова криза.

Постоянните опасения за справянето с кризата, особено липсата на политическо единство, както и частичната забрана за къси продажби в някои от държавите от еврозоната също допринесоха за неблагоприятните резултати в сектора, твърдят брокери.

Най-тежко засегнати бяха британските и германските банки, тъй като в двете държави няма забрана за късите продажби.

Днешният спад бе „продължение на същите две теми: опасенията за перспективите пред световния ръст и опасенията за стабилността на еврозоната“, заяви Алън Браун, старши инвестиционен служител в Schroders.

Индексът  FTSEurofirst 300 отстъпи с 1,5% до 911,26 пункта, като през месеца спадът му достига 16%, което би било най-голямо месечно понижение от 1999 г., а на годишна база отстъплението му е от 19%.

В Германия DAX загуби 2,2% до 5 480,00 пункта, а акциите на Deutsche Bank – понижиха стойността си с 2,7%.

Френският САС 40  отстъпи с 1,9% до 3 016,99 пункта.

Във Великобритания FTSE 100 намаля с 1% до 5 040,76 пункта, като акциите на Lloyds Banking Group понижиха стойността си с 4,8%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 14.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още