fallback

Експерт: САЩ могат да се възстановят, Европа се нуждае от спешни действия

Данните, публикувани за реалната икономика в САЩ през последния месец са по-добри от очакванията, твърди Пол Донован

17:35 | 19.08.11 г. 7

Снимка: sxc.hu

САЩ и Европа представляват различни заплахи за световното икономическо възстановяване и въпреки слабия ръст в САЩ, дълговата криза в еврозоната е по-вероятно да попречи на възстановяването, заявява Пол Донован от Global Economics пред CNBC.

„Нека направим бърза проверка на реалностите в САЩ – всички данни, публикувани за реалната икономика през този месец излязоха по-добри от очакваното, ... по-добри от търсените от пазара“, твърди Донован.

Той добави, че има причини за оптимизъм за възстановяването в САЩ, а медиите надценяват значимостта на дълговата криза, предизвиквайки негативни чувствана пазарите.

„Данните за доверието са негативни, но защо? Заради вълна след вълна от публикации във всички медии през миналия месец, които ви казват, че дълговата криза е огромна. Има проблеми в САЩ, но потребителите харчат повече, имат повече приходи, има повече работни места, най-накрая и банките в последното проучване заявяват, че са подготвени да отпускат повече пари ... Това не е силно възстановяване, но в същото време това, което си мислим, че има в момента, е прекалено“, обоснова се Донован.

Той определи еврото като „пробита“ валута и разкритикува политиците за липсата на реален поглед и поради тази причина - за липсата на умения да намерят решение на дълговата криза.

„Погледнете Европа, там има много по-голям проблем, имаме монетарен съюз, който не работи и политици, които са с около две години назад от мястото, където трябваше да се намират“, посочи експертът.

„Има проблеми в банковата система ... имаме нужда от финансов съюз, имаме нужда от хармонична банкова структура и имаме нужда хора като Щарк от Европейската централна банка да замълчат“, добави той, визирайки члена на борда на директорите на банката Юрген Щарк, отговарящ за икономическите и монетарни анализи. „Ако успеем да направим това през следващите няколко години, тогава ще започнем да мислим по-положително за Европа“, каза още Донован.

Той намира идеята на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози за въвеждане на данък върху финансовите транзакции в целия Европейски съюз за „абсолютно катастрофална“.

„Аз работя за швейцарска банка, така че, честно казано, искам еврозоната наистина да направи това. То ще бъде чудесно, що касае работата на швейцарска банка във Великобритания защото означава нарастващата волатилност на пазарите, нарастващата премия за риск и нарастващите разходи за финансиране за корпорациите и правителствата в еврозоната. Не мога да си представя по-нелепо предложение“, изтъкна експертът.

Според него „мръсният политически бизнес“ задушава възможността за решение на кризата и европейските лидери са по-загрижени за печеленето на политически точки, отколкото за икономическите решения.

„Това, което искаме, е европейски държавник. Не политик. Да се появи държавник, да поеме водачеството и да каже: Знаете ли, смятам да правя онова, което е в интерес на Европа“, изтъква Донован.

Той обаче смята, че, тъй като положението става „невъзможно лошо“, политиците ще бъдат принудени да предприемат „спешни действия“ в отговор на изключителната волатилност на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още