fallback

Европейските индекси рязко се понижиха, пазарът се фокусира върху ЕЦБ

Сред губещите се нареждат миннодобивни компании, автомобилопроизводители и технологични гиганти

19:49 | 08.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

 

Европейските индекси се понижиха рязко в понеделник, след като новината за първото в историята понижение на кредитния рейтинг на САЩ подкопа доверието на инвеститорите в повечето индустриални сектори.

Въпреки това акциите на някои испански и италиански банки се повишиха, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща да купува ДЦК на притиснатите от облигационните пазари страни от еврозоната, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 4,14% до 229 пункта, след силно волатилна сесия повлияна от петъчното решение на Standard & Poor’s да понижи кредитния рейтинг на САЩ до АА+ с негативна перспектива.

Първоначално индексът се повиши с 0,8%, след като инвеститорите се зарадваха на решението на ЕЦБ да изкупува италиански и испански облигации - стъпка, която помогна за рязкото понижаване на доходността по испанския и италианския дълг. Въпреки това печалбите бързо бяха стопени, след като опасенията за икономическия растеж и ефектът от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ натежаха върху цикличните акции - компаниите от миннодобивния сектор, автомобилопроизводителите и технологичните корпорации.

Днешният спад на Stoxx 600 допълва загубите от 9,9% акумулирани през миналата седмица – най-тежкият пазарен срив от късния ноември на 2008 г. Щатските пазари също се понижиха в началото на сесията.

В Европа, сред губещите се нарежда PSA Peugeot Citroen, която изгуби над 9% в Париж, след като Morgan Stanley понижи оценката си за компанията. Акциите на  Renault също изгубиха над 9%, докато френският CAC 40 се понижи с 4,68% до 3125 пункта.

Въпреки че банковият сектор се представи добре след обявяването на новината за решението на ЕЦБ, в последствие някои банки изгубиха позиции, включително ING Group в Амстердам.

„Мисля че пазарът ще остане предпазлив, докато не получим повече яснота около изхода от изкупуването на облигациите“, казва Атиф Латоф, инвестиционен директор на Guardian Stockbrokers.

„Причината за голямата волатилност е, че инвеститорите репозиционират инвестиционните си портфейли. Според мен това ще,продължи още известно време“, допълва той.

След новината от ЕЦБ доходността по 10-годишните испански ДЦК се понижи с 84 базисни пункта до 5,20%, докато тази на 10-годишните италиански облигации падна с 70 базисни пункта до 5,30%.

„Това, че ЕЦБ купува облигациите на Италия и Испания  изглежда е новата голяма надежда за политиците и пазарите като цяло, но както подчертахме по-рано, те ще трябва да се подготвят да купят страшно много облигации“, казва Гари Дженкинс, изследователски директор на Evolution Securities.

В писмо до клиенти Дженкинс посочва, че сходен план за изкупуване на гръцки облигации е имал чувствителен ефект в миналото, като е понижил доходността на 10-годишните гръцки ДЦК до 7,35% от 12,43%. Успокояването на пазарите обаче, е било сравнително краткосрочно  и доходността  по гръцкия дълг отново се е вдигнала над 10% в рамките на 6 седмици.

Германският  DAX 30, който пострада от спада на автомобилопроизводителите и индустриалните компании се представи най-слабо сред европейските индекси. DAX се понижи с 5,02% до 5923 пункта. Сред губещите компоненти на индекса се нареждат автомобилните гиганти BMW, Daimler AG, както и производителят на чипове Infineon Technologies AG.

Alcatel-Lucent в Париж също изгуби позиции.

В Лондон FTSE 100 се понижи с 3,39% до 5069 пункта. Миннодобивният гигант Rio Tinto PLC се раздели с над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още