fallback

Nokia Siemens Networks съкращава 1500 служители

Съкращенията са част от оздравителната програма на концерна, след като преговорите за продажби се провалиха

11:32 | 06.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

NSN придоби от Motorola подразделението й за безжични мрежи. Снимка: NSN

Nokia Siemens Networks (NSN), общо предприятие, в което Nokia и Siemens споделят по равен дял, започна със съкращенията на работни места в придобитото от Motorola подразделение за безжични мрежи. Според говорител на NSN, цитиран от Ройтерс, от съкращения са заплашени 1500 от общо заетите 6900 служителя, особено в областите GSM и Wimax. Като начало ще бъдат съкратени служители във Великобротания.

NSN и Motorola започнаха преговори за придобиване на стойност 1,2 млрд. долара още от средата на юли 2010 г. Транзакацията трябваше първоначално да стане факт до края на 2010 г., но беше отлагана неколкократно, също и заради разследване срещу възможен картел от страна на китайското правителство.

В средата на март се оказа, че NSN иска нови преговори за мрежовото подразделение на Motorola. Смесената компанията изяви намерение да се откаже от GSM-областта на Motorola. ЕС разреши сделката още в средата на декември. Едва в края на април 2011 г. Пекин също се съгласи, след което NSN придоби през април определени активи от инфраструктурата за безжична мрежа на Motorola Solutions, плащайки 975 млн. долара в брой.

През 2010 г. NSN отчете загуба в размер на около 1 млрд. долара. Това е причинило затруднения за Nokia, която се бори усилено да поддържа своя бизнес с мобилни телефони. Продажбата на поне част от NSN можеше да осигури повече финансови средства на финландския производител, което да му помогне да фокусира вниманието си отново върху своите телефони. Според запознати е имало преговори с поне две компании, заинтересовани от NSN, цитираха се имената на Gores Group LLC и Platinum Equity LLC, а преди време се споменаваха и Kohlberg Kravis Roberts & Co. и TPG Capital. 

След като през цялата 2011 г. постоянно се проваляха преговорите за продажба, концерните Nokia и Siemens обявиха в средата на юли, че ще стартират оздравителна програма за джойнт-венчъра си.

Сега обявените съкращения са само част от програмата за намаляване на разходите, с която трябва да се подобри конкурентоспособността на компанията. При това се залага на висока ефинасност и иновации в областите широколентов достъп, услуги и клиентски мениджмънт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още