fallback

Европейските индекси се понижиха на фона на глобалните разпродажби

Позитивните данни за заетостта в САЩ подкрепиха европейските индекси, но това не се оказа достатъчно

19:46 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси рязко се понижиха след волатилна петъчна сесия, продължавайки вълната на разпродажби, въпреки че по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ през юли помогнаха за неутрализирането на част от сутришните загуби, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 1,76% до 239 пункта, след като изгуби 3,3% в ранните часове на търговията, поради нарастващите страхове около дълговата криза в Европа. Индексът се понижи с почти 10% тази седмица, поради опасенията за разпространение на дълговата криза, както и поради страховете, че американската икономика може да изпадне отново в рецесия.

Позитивните данни за заетостта в САЩ подкрепиха европейските индекси. През юли щатските работодатели са наели 117 хил. нови служители – резултати надхвърлящи прогнозите на анализаторите, с което безработицата в страната падна до 9,1% от 9,2% през юни. След като при отварянето на борсата в Ню Йорк щатските индекси първоначално се повишиха, акциите на Dow Jones Industrial Average отново се търгуват на червено.

Акциите на някои европейски финансови институции засегнати от спада през последните сесии успяха да отбележат ръст. Цкличните акции се понижиха поради опасенията за нова рецесия.

Сред печелившите се нареждат френската банка Natix, чийто акции се повишиха с над 10,5% и Alcatel-Lucent с на ръст от близо 3,5%. Акциите на  Alcatel-Lucent се понижиха с над една трета през последните 7 сесии.

Френският CAC 40 се понижи с 1,26% до 3279 пункта. Френският нефтен гигант Total, който е компонент на индекса изгуби над 3%.

Ръст отбелязаха някои испански и италиански банки, сред които UniCredit SpA.

„Когато най-засегнатите финансови акции започнат да се възстановяват това може би е знак, че пазарът се е понижил достатъчно“, казва Филип Жизел, директор пазарни изследвания на BNP Paribas Fortis Global Markets.

Възможно е инвеститорите да затварят къси позиции преди почивните дни в случай, че европейските политици предприемат някакви нови мерки за облекчаване на пазара, допълва той.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще се срещнат по-късно в петък. Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък предприе нова серия придобивания на облигации на страни от периферията на еврозоната, но това не помогна особено за успокояването на пазарите и ситуацията в Италия и Испания.

Същевременно, сред най-слабо представилите се финансови институции в Европа се нареждат британският банки.  Royal Bank of Scotland Group PLC изгуби близо 7%.

В Лондон FTSE 100 се понижи с 2,71% до 5247 пункта.

Във Франкфурт, DAX 30 се раздели с 2,78% до 6236 пункта. Сред губещите се нарежда  Allianz SE, след като застрахователният гигант обяви спад на нетната си печалба за второто тримесечие в резултат на провизии за част от активите в гръцки дълг, които притежава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още