fallback

Експерт: Ключова за разрешаване на „триъгълника на тревогите“ е скоростта

ЕЦБ единствена може да се справи с проблема с италианската и испанската дългова криза, тъй като консенсусът в Европа се постига много бавно, смята Ралф Силва

13:00 | 05.08.11 г.

Снимка: Ройтерс

Доближаваме се до „триъгълника на тревогите“ с проблеми, които изискват Европейската централна банка да действа бързо за разрешаването им, като в противен случай рискува свиване на икономиката, смята директорът в изследователската компания SRN Ралф Силва.

„Скоростта е решаваща за предотвратяването на испанската и италианската дългова криза, ЕЦБ е единственият механизъм, който може да реши проблема, тъй като консенсусът в Европа просто се постига много бавно. Включването на ЕЦБ е нещо добро“, заяви Силва пред CNBC.

“Доближаваме се до „триъгълника на тревогите“, Испания и Италия се нуждаят от повече пари, хората се страхуват и отказват да харчат, а банковият сектор отказва да кредитира. Ако всичко това се случи през следващите 3 месеца, ще станем свидетели на сериозно свиване на икономиката“, твърди той.

На фона на загубата на американския индекс Dow Jones експертът съветва портфолиото да бъде диверсифицирано на географски принцип, но признава, че да се намери сигурно пристанище в разразилата се буря по цялата планета не е лека задача.

„Европейските банки показват изтощение на всички фронтове, инвестиционното банкиране е близо до застой, търгуваните обеми се понижават, корпоративното търсене намаля до тънка струйка, дребният и средният бизнес са прекалено рисковани и потребителите избягват тегленето на кредити“, изтъкна Силва.

„Макар банките да управляват просрочията доста по-добре и по-голямата част от тях правилно се концентрират върху ефективността, като цяло сме изправени пред доста повече проблеми“, добави той.

Въпреки високите капиталови коефициенти експертът прогнозира, че всякакви буфери ще изчезнат твърде бързо, ако се стигне до дългова криза.

„Имаме едва десетина банки в Европа, които могат да бъдат определени наистина като „сигурни“, останалите ще оцелеят или ще загинат в зависимост от способността си да наберат бързо фондове, просто защото склонността за инвестиране в банки е ограничена“, смята Силва.

„Единственото решение за банковия проблем в този момент е справянето с прекаленото предлагане на банкови продукти. Европа има нужда една трета от банките да изчезнат, за да могат останалите да вървят добре“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още