fallback

Производството на бира в Германия с първи ръст от 4 години

Топлото време и нарасналият износ обърнаха тенденцията в положителна посока

17:17 | 28.07.11 г.

Снимка: Ройтерс

Топлото време и увеличеният износ през първите шест месеца на годината помогнаха на германските пивовари да обърнат тенденцията на продължителен спад в производството на напитката, съобщи Ройтерс.

Общият обем на произведената бира е нараснал на годишна база за първи път от четири години насам, като повишението е с 1% до 4,946 млрд. литра, сочат публикуваните днес данни.

„Определено се дължи на температурите“, заяви Юрген Хамер, служител в Германската агенция за федерална статистика, изтъквайки необичайно топлите април и май, които увеличиха търсенето.

Количеството произведена бира за вътрешна консумация през първото полугодие се е повишило за първи път от горещото лято, когато Германия бе домакин на Световното първенство по футбол през 2006 г., когато ръстът бе с 0,2%.

Макар че на пълнолетен германец в момента се падат по 120 литра бира годишно, през последните няколко години потреблението намаляваше, тъй като германците преоткриха виното и други напитки.

Въпреки това чужденците продължават да демонстрират нарастващо желание за германска бира, чиито съставки са обект на стриктно държавно регулиране от XVI век.

Количествата бира, предназначени за износ през първите 6 месеца на годината, които са около 10% от цялото производство, са нараснали с 5,3%, като за държавите извън Европейския съюз ръстът е 13,6%.

Повечето германски пивоварни компании са относително малки и частни, въпреки че Beck's, една от най-известните марки, е собственост на най-голямата компания за производство на бира в света – белгийската Anheuser-Busch InBev.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още