fallback

Европейските акции се повишиха след споразумението за финансова помощ на Гърция

Според мнозина обаче това е краткосрочно пазарно облекчение, което няма да предотврати разрастването на дълговата криза в дългосрочен план

19:10 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент завършиха деня и седмицата с повишения, като се възползваха от временното успокоение сред инвеститорите след постигнатото вчера споразумение за финансова помощ на Гърция, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, нарасна с 2% през седмицата, след като се повиши с 0,5% в петъчната сесия до ниво от 1 108 пункта. Британският FTSE 100 се покачи с 0,5% до 5 927 пункта, германският DAX прибави 0,4% до 7 320 пункта, а френският CAC 40 напредна с 0,6% до 3 840 пункта.

Докато гръцките банки поскъпнаха, то италианските, испанските и някои централноевропейски финансови институции загубиха част от солидните печалби от предната сесия заради опасения, че постигнатото споразумение няма да бъде достатъчно, за да предотврати разрастване на дълговата криза в еврозоната в дългосрочен план.

„За мнозинството това е краткосрочно пазарно облекчение”, казва Валентайн ван Нювенхойцен, главен стратег в ING Investment Management. Той добавя, че в момента е „неутрален” по отношение на финансовите акции, но въпросът вероятно още не е решен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
fallback