fallback

По-ниски лихви и по-дълги периоди за плащане ще спасяват Гърция

Европейските лидери са на път да стигнат до спасително решение за закъсалата южноевропейска страна

17:07 | 21.07.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Ангела Меркел и Никола Саркози договаряха цяла нощ в Берлин единна позиция за втория спасителен план за Гърция. Снимка: Ройтерс

Срещата на лидерите на страните от еврозоната може би ще приключи с успех. Водещите европейски икономики ще спасят Гърция с микс от по-ниски лихви, по-дълги периоди за изплащане на заемите и участие на финансовия сектор, пише Ройтерс.

Същевременно проектът на заключителния документ от срещата предвижда и значително разширяване на правомощията на  Европейския инструмент за финансова стабилност (Financial Stability Facility - EFSF).

В документа, който все още не е окончателен, се предвижда увеличаване на времето за изплащане на кредити, предоставени от EFSF, от сегашните 7,5 години до поне 15 години. Освен това спасителният чадър може да бъде задействан не само по време на разразили се кризи, но и превантивно. Фондът ще може да засилва капиталовата база на финансовите институции чрез кредити за правителствата. Това може да включва и възможността да се предоставя капитал на страни от еврозоната, с който те да могат да изкупуват обратно свои облигации. Освен това се предвижда фондът да е самостоятелно функциониращ и на вторичните пазари, тоест да може да купува облигации.

Същевременно се предлага понижаване до 3,5% на годишната лихва по кредитите, отпуснати на Гърция от европейските стабилизационни фондове и механизми, чиято роля в програмите за подпомагане на Атина ще се разширява. 

За участието на частния сектор в спасяването на Гърция все още се спрягат три сценария - обратно изкупуване на облигации, удължаване на срока за погасяване на кредитите, както и обмяна на облигации. Не е ясно дали в края на срещата ще трябва да се избере само един от тези варианти. Участници в преговорите са на мнение, че накрая ще бъде избран един от вариантите - или обмяна на дълга, или банков данък. Берлин се противопоставя на варианта с данъка, за който неофициално се твърди, че ще е в размер на 0,0025% от активите на банките в еврозоната и ще събере по 10 млрд. евро в следващите 5 години, които ще се използват за спасяването на Гърция.

Срещата на върха бе предшествана от продължила близо 7 часа среднощна среща на лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Сарокози в Берлин, към която се е присъединил и управителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. На нея двамата европейски лидери са се договорили за обща позиция за евентуален втори помощен пакет за Гърция.

Според Financial Times на снощната среща в Берлин вероятно е обсъждан план за нови 71 млрд. евро от ЕС, ЕЦБ и МВФ плюс около 50 млрд. евро, събрани чрез облагане на банки в еврозоната. С тези над 100 млрд. евро ще се изкупят около 20% от 350-те милиарда евро гръцки дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 09.09.22 г.
fallback