fallback

Novartis и банковите книжа съживиха европейските пазари

За възстановяването на индексите допринесоха и повишения на цените на акциите на технологични компании

19:42 | 19.07.11 г.

Банковите книжа бяха сред най-поскъпващите. Снимка: Ройтерс

Водещите борсови индекси в Европа отбелязаха ръст във вторник на фона на силните резултати на Novartis AG, възстановяване на банковите книжа и повишения на цените на акциите на технологични компании, които помогнаха на индексите в региона да възстановят част от тежките загуби от предишната сесия, съобщи MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,8% и приключи търговията на ниво от 264,28 пункта. В предишната сесия индексът загуби 1,8% заради опасенията за дълговата криза и разочарованието от резултатите на стрес тестовете на банките.

Банковите книжа отбелязаха силен ръст, като акциите на ING Group NV поскъпнаха с 5,2%, а на Nordea Bank AB – с 5,7%.

В Милано цената на акциите на UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA се повиши със съответно 4,7% и 4,3%, което допринесе за ръста на индекса FTSE MIB с 1,9% до 18 229,47 пункта.

Банковите книжа бяха сред най-поскъпващите и на повечето други европейски пазари, като акциите на Societe Generale SA нараснаха с 4,4% в Париж, а на Lloyds Banking Group PLC – с 4,3% в Лондон.

Акциите на технологичните компании също се наредиха сред най-успешните във вторник след резултатите на International Business Machines Corp. късно в понеделник. IBM отчете 8% ръст на печалбата след силни повишения на продажбите на хардуер и софтуер.

Акциите на Software AG поскъпнаха със 7,1%, след като през последните няколко сесии отбелязаха силен спад. Цената на книжата на производителя на чипове Infineon Technologies AG се повиши във Франкфурт с 4,8%.

Германският индекс DAX 30 отбеляза ръст от 1,2% до 7 192,67 пункта, подкрепен от поскъпването на акциите на Infineon.

В Париж цената на книжата на производителя на телекомуникационно оборудване Alcatel-Lucent се повиши с 5,9%, с което стана най-поскъпващата акция от състава на френския индекс CAC 40, който добави 1,2% до 3 694,95 пункта.

Книжата на швейцарската фармацевтична група Novartis AG поскъпнаха с 3,2%, след като компанията отчете 27% скок на продажбите през второто тримесечие.

Във Великобритания индексът FTSE 100 се повиши с 0,7% до 5 789,99 пункта, воден от банковите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 25.08.22 г.
fallback