fallback

Русия възобновява вноса на зеленчуци от Полша

Забраната за внос на пресни зеленчуци в Русия пада за Варшава от 20 юли

10:39 | 19.07.11 г.

Русия ще възобнови вноса на зеленчуци от Полша от сряда (20 юли), съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Агенцията припомня, че Москва забрани вноса на зеленчуци от Европейския съюз заради заразата с бактерията Е-коли на 2 юни т. г. Преди да предприемат крайната мярка, руските власти забраниха вноса на пресни зеленчуци от Испания и Германия.

Европейските власти се опитаха да окажат натиск върху Руската федерация с оглед бъдещото й членство в Световната търговска организация. „Смятаме, че в момента Русия се намира в последния етап на преговорите за членство в СТО, тя се подготвя да бъде приета в най-близко бъдеще“, коментира тогава ръководителят на представителството на ЕС в Русия Фернандо Валенсуела.

Седмица по-късно руските власти съобщиха, че ще наблюдават всяка партида зеленчуци от ЕС, преди да издадат разрешение за внос. Москва поиска и гаранции от Европейската комисия, включително лабораторни тестове, с които да се докаже, че партидите са безопасни за консумация.

В края на юни Еврокомисията и Русия се споразумяха вносът на пресни зеленчуци да бъде възстановен, при условие, че доставчиците имат документи за произход и доказателство, че продукцията не е заразена със смъртоносния щам на бактерията Е-коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още