fallback

Серия от лоши новини понижи настроението на европейските пазари

Италия набра средства от пазарите, но при лихва от близо 5 процента

19:42 | 14.07.11 г. 1

Със спад завърши сесията на европейските фондови пазари. В Лондон FTSE 100 се срина с 1,01% до 5 847 пункта, в Париж CAC 40 изтри 1,11% до 3751 пункта, а във Франкфурт DAX падна с 0,73% до 7 215 пункта.

Пазарните играчи предпочетоха да продават след новината, че Moody’s Investors Service може да понижи първокласния кредитен рейтинг на САЩ. Според Джим Рейд, глобален стратег в Deutsche Bank AG в Лондон, рейтинговата агенция оказва сериозен натиск на Конгреса да приеме нов таван на американския дълг, пише Bloomberg.

На пазарите натежаха и резултатите от аукциона на италиански дълг днес. Финансовото министерство на Италия пласира петгодишни облигации с матуритет през 2016 г. при средна доходност 4,93%. При предишния аукцион, който беше на 14 юни т. г., беше постигната значително по-изгодна за Рим доходност – 3,9 на сто.

Междувременно, министър председателят на Ботуша Силвия Берлускони спечели в Сената вот на доверие за пакета икономически мерки, които целят балансиране на бюджета до 2014 г. Очаква се планът за съкращаване на разходите да бъде приет утре.

Поредното понижение на кредитния рейтинг на Гърция от Fitch Ratings също допринесе за разпродажбите на европейските борси. Сред най-губещите позиции се наредиха акциите на софтуерния гигант SAP, който не оправда очакванията на анализаторите за финансовите резултати на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още