fallback

Европейските инвеститори оправиха настроението си

Борсите затвориха на зелено заради оптимистично изказване на шефа на ФЕД Бен Бернанке

20:04 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха в края на днешната търговия, предаде Ройтерс.

Във Франкфурт DAX се повиши с 93,73 до 7267,87 пункта, в Париж CAC-40 се повиши до 3793,27 пункта (ръст с 19,15 процентни пункта).

EuroStoxx 50 затвори на по-високо с 0,8% ниво от вчерашното си представяне – до 2 715,05 пункта. За Лондонския FTSE 100 ръстът е от 0,64% до 5 906,43 пункта.

Акциите на борсите намериха подкрепа, след като председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви , че се работи по нова програма за стимулиране, която ще наложи допълнително изкупуване на активи. Според анализатори това е най-ясният показател, че централната банка планира нов кръг от вливане на ликвидност. Сегашната икономическа слабост може да продължи по-дълго от очакваното, заяви още той.

В Китай пък за второ поредно тримесечие икономическият ръст е по-слаб от очаквания. „Това намалява опасванията за твърдо приземяване на икономиката“, казва трейдърът Анита Палух от ETX Capital. Намаляването на рейтинга на Ирландия на до статут „junk“ от международната рейтингова агенция Moody's пък не е оказало влияние на търговията.

Днес Siemens заяви, че дъщерната компания Siemens VAI Metals Technologies е получила от руската група Evraz поръчки за доставка на техника за две свои нови предприятия. Nokia и Siemens пък отново са се провалили с опитите си за продажба на мажоритарния дял на своя джойнт венчър Nokia Siemens Networks. Акциите на Siemens поскъпнаха с 1,3%.

MAN засилва развойната дейност върху ефикасни и икономични хибридни двигатели за камиони и автобуси. За тази цел се създава нов център за развойна дейност (Center of Competence), в който ще бъдат назначени и нови служители. Акциите на концерна отчетоха лек спад от 0,1%.

В DAX някои акции на автомобилопроизводители бяха във възход. Европейската комисия започна детайлен анализ на планираните помощи за двата концерна Volkswagen и BMW. Германските власти планират да отпуснат 46 млн. евро по проект за 368 млн. евро за производство на електрически и хибридни автомобили в завод на BMW в Лайпциг. Планирани са и 83,7 млн. евро по инвестиционен проект за 700 млн. евро на Volkswagen, насочен към модернизиране на завод в град Цвикау.

Книжата на компанията със седалище във Волфсбург скочиха с 1,6%, а BMW бе победител на деня на борсата със скок от 4,4%.

В задната част на DAX се озоваха книжата на банките. Така например Commerzbank и Deutsche Bank отчетоха спад с 0,2 и 0,5%, а на абсолютното дъно се озоваха акциите на Bayer със спад от също 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още