fallback

Инвеститор очаква приток на чужди компании към България при фалит на Ирландия

Трудът и имотите в България са неприлично евтини, а разходите за живот са смешни, смята американският предприемач Саймън Блек

15:48 | 08.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

С 10% данък върху корпоративни и лични доходи и 5% данък дивидент данъчните ставки в България днес са толкова ниски, че някои хори може дори да ги плащат. Това пише в своя блог международният инвеститор, предприемач и коментатор Саймън Блек.

Той описва страната ни като „интересен случай“, коментирайки, че тя предлага множество възможности „на номинална стойност“.

Цената на труда е неприлично евтина, имотите са неприлично евтини, разходите за живот са смешни. Английският се говори навсякъде и в столицата е дори „по-разпространен от руския“, пише той.

Ниските данъци са истинска благодат за чужденците. България има данъчни спогодби с редица страни в Западна Европа, Канада и САЩ, които гарантират, че чуждестранните компании в България се облагат единствено с 10% данък. Използвайки този „данъчен арбитраж“ чуждестранните компании могат да запазят голяма част от своята печалба на места с по-ниски данъци.

В момента много компании имат офиси в чужбина с производствени съоръжения в Ирландия, за да се възползват от ниските данъци в страната, които са 12,5%.

Предвид възможния фалит на Ирландия обаче правителството е поставено под натиск да повиши данъците... и аз очаквам това да накара множество компании да пренесат операциите си в България, смята той.

С ниските данъци на страната, ниската минимална работна заплата от едва 185 долара на месец и благоприятната за правене на бизнес политика, България е разумна алтернатива за компаниите, които искат да останат на територията на ЕС.

В крайна сметка България е член на ЕС... въпреки че и тя вероятно е подправила финансовите си данни, за да се сдобие с членството, по същия начин както направи Гърция, пише блогърът.

Накратко казано, залезът на Ирландия може да е шанс за България, а притокът на чуждестранни инвестиции ще бъде от огромна полза за тази икономика и цените на нейните активи.

А междувременно предприемачите и инвеститорите, които целят да се възползват от предимствата на офшорните данъчни спогодби, евтини таланти и ефективна в ценово отношение европейска база, може да вземат предвид България за своите нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
fallback