fallback

Германия ще заеме по-малко средства догодина, но после ще увеличи финансирането

По-големите постъпления от данъци и приватизация намаляват финансовите нужди за 2012, но в периода 2013-2015 вноските към европейския стабилизационен фонд ще ги увеличат

13:36 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Германското правителство ще заеме по-малко средства от планираното през 2012, благодарение на по-високите данъчни постъпления и приходи от приватизация, но ще увеличи финансирането през следващите години, съобщава The Wall Street Journal.

Нетното финансиране през 2012 ще възлезе на 27,2 млрд. евро вместо очакваните през март 31,5 млрд., показва правителствен документ, разкрива изданието.

През настоящата година новият нетен дълг вероятно ще падне под 30 млрд. евро при предвиждания за 48,4 млрд., е споделил служител на германското финансово министерство.

В периода 2013-2015 обаче министерството очаква да заеме повече средства от предвиденото, главно заради плащанията към Европейския стабилизационен механизъм на стойност 4,3 млрд. евро годишно.

Отказът на Германия от атомната енергетика е друга причина за нуждата от повече финансиране през този период, посочва източникът.

На фона на допълнителните разходи, финансовото министерство вижда „ограничени възможности“ за понижение на данъците, се казва в документа, който министерството е отказало да коментира.

От друга страна обаче немската агенция DAPD информира, че канцлерът Меркел и нейните коалиционни партньори са се споразумели за намаляване на данъците от януари 2013 заради стабилния растеж на икономиката.

Говорителят на правителството Щефен Зайберт е потвърдил понижението на данъците, като според агенцията кабинетът официално ще направи това в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 03.09.22 г.
fallback