fallback

Европейските индекси на зелено, след позитивни данни от САЩ

Големият въпрос остава цялостната картина на глобалната икономика и какво се случва с Китай, коментират анализатори

21:15 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси затвориха на зелена територия в петък, след като данните за производството в САЩ се оказаха значително по-добри от очакваните, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,75% до 275 пункта, след като стана ясно, че индексът на Institute for Supply Management измерващ щатското производство се е повишил до 55,3 пункта през юни от 53,5 пункта през май, опровергавайки очакванията на анализаторите за спад.

Щатските индекси също се повишиха при новината.

С днешния ръст Stoxx Europe 600 нараства за 5-та поредна сесия, отбелязвайки повишение от близо 3% за предходните две сесии, на фона на облекчението сред инвеститорите, след като гръцкият парламент одобри новите мерки за затягане на фискалната дисциплина.

За седмицата  Stoxx Europe 600 се е повишил с 4,1%.

Банките се представиха особено силно при днешната сесия. Commerzbank AG се повиши с над 5,5% във Франкфурт, BNP Paribas спечели над 2,4% в Париж, докато акциите на Lloyds Banking Group PLC затвориха с ръст от над 3,5% в Лондон.

Гръцките банки се представиха дори още по-добре, след като заплахата за фалит на страната се понижи. Акциите на National Bank of Greece се повишиха с над 5,4%

„Сега когато гърците приеха мерките за затягане на коланите, пазарите могат да насочат вниманието си другаде“, казва Саймън Денхам, директор на Capital Spreads в Лондон.

Има обаче, много други грижи, които помрачават оптимизма на инвеститорите, включително неспособността на Конгреса да договори повишаване на дълговия таван в САЩ, допълва той.

„Големият въпрос все пак остава цялостната картина на глобалната икономика и какво се случва с Китай“, казва Денхам.

Данни от Китай публикувани в петък разкриват, че ръстът на производството в страната през юни рязко се е понижил, докато производството в еврозоната се е забавило до 18 месечно дъно.

Германският  DAX 30 се повиши с 0,59% до 7419 пункта, френският  CAC 40 спечели 0,63% до 4007 пункта, подпомогнат от доброто представяне на Societe Generale, която отбеляза ръст от над 3,5%.

В Лондон  FTSE 100 нарасна с 0,74% до 5990 пункта. Barclays PLC спечели над 3,5%, докато  Royal Bank of Scotland Group PLC се повиши с над 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още