fallback

Милиардна спасителна инжекция за Bank of Moscow

Общо 14 млрд. долара ще получи финансовата институция, за да бъде спасена от фалит

14:28 | 01.07.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

 Bank of Moscow ще бъде спасена с държавна помощ. Снимка: Ройтерс

И в руската банкова индустрия става горещо. Москва подготвя най-голямата в историята на руската икономика финансова инжекция за спасяване на местна банка. С общо 14 млрд. долара ще бъде подкрепена Bank of Moscow, съобщи централната банка на страната, цитирана от международните агенции.

Лъвският дял от 10 млрд. долара ще бъде осигурен от централната банка. Останалата част ще бъде осигурена от държавната банка VTB под фирмата на вдигане на капитала на дъщерното дружество Bank of Moscow. След вражеското придобиване от страна на VTB беше открита огромна финансова дупка в бюджета на финансовата институция - около една трета от портфейла от кредити на банката в размер на 30 млрд. долара са несъбираеми.

Според централната банка те са дадени във връзка с проекти за недвижими имоти на бившия шеф на банката Андрей Бородин, срещу когото се води следствие за измама във връзка със съмнителен заем, отпуснат на най-богатата жена в Русия Елена Батурина, съпруга на бившия столичен кмет Юрий Лужков. Издирваният с международна заповед за арест Бородин е заявил отново, че кредитите са били обезпечени.

Втората по големина руска банка VTB инвестира около 3,5 млрд. долара в петата по големина финансова институция, купувайки от Москва дела й от 46% и придобивайки правото на вето в застрахователна компания, която държи още 17% в Bank of Moscow.

Това даде възможност на новия собственик да освободи мениджмънта, принадлежал към лагера на екскмета Лужков. Той беше уволнен от президента Дмитри Медведев през миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още