fallback

Трише дава сигнал за увеличаване на лихвените проценти през юли

Трише потвърди опозицията на ЕЦБ към всички инициативи за спасяването на Гърция, "които не са напълно доброволни"

16:23 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отново подчерта, че ЕЦБ остава готова на вдигне лихвените проценти следващата седмица на фона на размириците в Гърция, докато страната се опитва да избегне фалит, пише Bloomberg.

„Валутната политика на банката остава в подкрепа на растежа, тъй като рисковете за ценовата стабилност не се повишават“, заяви Трише днес в Брюксел. „Оставаме в състояние на повишена бдителност и сме готови да действаме решително и своевременно, за да не позволим настоящите ценови тенденции да предизвикат по-мащабен инфлационен натиск в средносрочен план“, допълва той.

ЕЦБ се опасява, че инфлацията, предизвикана от повишаващите се цени на петрола и по-бързия икономически растеж, може да окаже натиск за увеличаване на заплатите.

Коментарите на Трише са направени, след като в сряда гръцките законодатели одобриха първата част на пакет от мерки за затягане на фискалната дисциплина, които ще отворят пътя за приемането на втори международен спасителен план за страната за по-малко от две години.

След коментарите на Трише еврото продължи да се покачва спрямо долара, отбелязвайки ръст от 0,6% до 1,4521 долара. Доходността по двугодишните германски облигации слабо се понижи до 1,56%.

Следващата среща на ЕЦБ ще бъде проведена на 7 юли във Франкфурт. През април централната банка повиши основната лихва с 25 базисни пункта до 1,25%.

Днес цената за застраховане на гръцкия дълг се повиши с 33 базисни пункта до 1978 базисни пункта. Това означава, че шансът страната да фалира през следващите 5 години е 82%. Доходността по двугодишните гръцки правителствени облигации се повиши с 2 базисни пункта до 27,566%.

Европейските лидери се опитват да договорят втори спасителен пакет за Гърция, който ще помогне на страната да избегне фалит до края на 2014 г., като в същото време търсят подкрепата на европейските банки.

Трише потвърди опозицията на ЕЦБ към „всички инициативи, които не са напълно доброволни“ и призова за „избягването на каквито и да било кредитни събития, включително избирателен фалит или фалит“.

Двама от директорите на ЕЦБ - Евалд Новотни и Лоренцо Бини Смаги, заявиха, че френското предложение за включване на кредиторите в спасяването на Гърция е „интересно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още