fallback

Moody’s предупреждава за италианските банки

Поставянето на рейтинга на страната под наблюдение е довело до подобни стъпки от агенцията и спрямо местните банки

16:57 | 24.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Moody’s е понижила прогнозата си за 13 средно големи и по-малки италиански банки до негативна и предупреждава, че може да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на 16 други банки, след като миналата седмица обяви, че поставя рейтинга на страната под наблюдение с вероятност за понижение, пише Financial Times.

Стъпката, предприета от рейтинговата агенция следва рязкото понижение на акциите на италианските банки през последните дни. Предупреждението може да засегне и най-голямата италианска търговска банка Intesa Sanpaolo, както и Monte dei Paschi di Siena – трета по-размер на активите. Moody’s наскоро понижи рейтинга на UniCredit – най-голямата по активи италианска банка.

Италианският банков сектор се справи с финансовата криза по-добре от банките на други европейски страни, поради сравнително консервативната култура на кредитиране и високите нива на спестявания на италианците.

Това остават силни страни на италианските банки, но страховете за разпространение на дълговата криза от Гърция в съчетание с ниския икономически ръст на италианската икономика имат негативен ефект върху борсовото представяне на сектора.

Трябва да бъдат прибавени и опасенията на инвеститорите за капиталовата адекватност  и управлението на средно големите и по-малките банки и по-конкретно на Milanese mutual Banca Popolare di Milano, която тази седмица се очаква да се съгласи да повиши капитала си с 1,2 млрд. евро. по настояване на италианската централна банка.

Moody’s обяви, че разглеждането на италианския рейтинг с перспектива за понижение е довело до подобни стъпки и спрямо редица банки и техните дъщерни дружества, радващи се на сравнително високи рейтинги, често в категориите „AA“ или „A“.

UniCredit, поддържа капитал от първи ред (Tier 1) в размер на 8,58% от рисково претеглените си активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още