fallback

Водещите европейски индекси затвориха на минус

Причина за спада са скептичните очаквания за конюнктурата на американската централна банка и лошите икономически данни от Китай

20:17 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс 

Най-важните европейски индекси приключиха днешната търговия на червено, предаде Ройтерс, водени от лошите данни за икономиките на САЩ и Китай. Сред другите причини за негативния тренд са и мненията на водещи европейски мениджъри за забавяне на ръста в услугите и производството, както и слабият старт на борсовия ден в Ню Йорк.

Скептичните очаквания за конюнктурата на американската централна банка и предсрочният край на паричните помощи на най-голямата икономика в света вързаха котва на водещия германски индекс Dax. След слаба следобедна търговия индексът спадна с 1,5% до 7166 пункта.

EuroStoxx50 загуби 2,34% от стойността си до 2730,86 пункта. За френския Cac 40 спадът беше 2,16% до 3787,79 пункта, FTSE 100 в Лондон се сви с 1,71% на 5674,38 пункта. 

На борсите в САЩ също се очертава слаба търговия.

За разочарованието на инвеститорите се погрижи новината на американското министерство на труда, че в САЩ първоначалните молби за обезщетение при безработица се увеличиха с 9 000 до 429 000 през седмицата, приключила на 18 юни. Освен това късно вчера централната банка (ФЕД) изказа прогноза за по-слаб ръст на икономиката.

„По-слабите конюнктурни данни и въжето от бесилката в дълговата криза продължават да са главна тема на пазарите и това се погрижи несигурността да продължава“, коментира анализаторът Франк Шнайдер от Alpha Wertpapierhandel, цитиран от Handelsblatt.

Фармацевтичният концерн Bayer е най-големият губещ във Франкфурт. Акциите му отбелязаха спад със 6,3%, след като конкурентите му Bristol-Myers и Pfizer публикуваха положителни доклади за лекарството си Eliquis.

Под натиск, със спад от 1,2%, бяха и акциите на технологичния концерн Siemens. Европейската комисия заяви, че разрешава придобиването на Siteco Lighting от дъщерната фирма за осветителни уреди Osram. В края на сесията спад с 1,1% отчетоха и акциите на Beiersdorf, след като концернът за козметични продукти съобщи за смени в мениджърския си екип.

EADS е единственият голям печеливш в MDAX – акциите поскъпнаха с 1%, след като европейският въздухоплавателен концерн съобщи за нови значителни поръчки. Така например индийската авиокомпания GoAir поръча 72 машини Airbus от типа A320neo. Skymark Airlines пък поиска от Airbus два нови джета A380. Още вчера EADS заяви, че LAN Airlines е поръчал 20 нови самолета A320neo. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още