fallback

Акциите на BP и Nokia поведоха европейските индекси нагоре

Основният индекс на борсата в Атина се повиши с 3,7% преди днешния вот на доверие към гръцкото правителство

20:23 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се повишиха рязко във вторник заради надеждите, че правителството на Гърция ще оцелее при вота на доверие, предава MarketWatch.

Nokia поскъпна след представянето на най-новия си смартфон, а BP – след като обяви, че се е споразумяла с един от доставчиците на нефетената си платформа Deepwater Horizon. Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 1,4% до 269,59 пункта, след като в предходната сесия падна с 0,5% заради новината, че европейските министри на финансите отлагат отпускането на финансовата помощ за Гърция.

Британският FTSE 100 се покачи с 1,4% до 5 775 пункта, германският DAX нарасна с 1,9% до 7 286 пункта, а френският CAC 40 напредна с 2% до 3 877 пункта.

Гърция остана в светлината на прожекторите днес. Министър-председателят на страната Георгиос Папандреу е изправен пред вот на доверие от парламента, който трябва да премине успешно, преди да се опита да прокара нов пакет от строги мерки.  Вотът се очаква около полунощ Атинско време, като основният индекс на гръцката борса - ASE Composite, се повиши с 3,7% до 1 275 пункта в днешната сесия.

Акциите на европейските банки се търгуваха на по-високи нива на фона на надеждите, че Гърция ще е в състояние да направи необходимите съкращения на разходите и да получи останалата част от парите от спасителния план. Акциите на BNP Paribas SA поскъпнаха с 2,6%, а тези на Commerzbank AG увеличиха стойността си с 4,4%, след като анализаторите на Deutsche Bank препоръчаха те отново да се купуват. Това помогна на немският индекс DAX 30 да се повиши с 1,9% до 7 286 пункта и до голяма степен да пренебрегне по-големия от очаквания спад на индекса на икономическото доверие в Германия, който спадна до -9 пункта от +3,1 през май.

Анализаторът Саймън Денам коментира, че изказването на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че на Гърция няма да и бъде позволено да фалира „ще дойде като музика за ушите на гърците“, въпреки че няма да има никакви подробности по новия спасителен план до юли. „Пазарите може да се повишат, но това не означава, че все още сме вън от опасност“, предупреждава Манож Ладва, старши трейдър в ETX Capital.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 20.08.22 г.
fallback