fallback

Европейските индекси се понижиха поради нови опасения за Гърция

Дори при условие, че следващия транш за Атина бъде отпуснат съмненията остават, че крайното решение ще е напускане на еврозоната, коментират анализатори

19:34 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият сектор понижи европейските индекси в понеделник, след като финансовите министри на еврозоната отложиха решението си за предоставяне на допълнителна помощ за Гърция, а италианските акции претърпяха срив поради опасения за понижение на рейтинга на страната, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,53% до 266 пункта, но все пак завърши над най-ниското си ниво за сесията, след добър старт за индексите на Wall Street.

След срещата си в Люксембург европейските финансови министри обявиха, че ще отложат решението си за предоставянето на над 12 млрд. евро спасителни фондове за Гърция, докато парламентът на страната не приеме нови бюджетни съкращения и реформи.

Европейските министри заявиха също, че ще е необходим нов спасителен пакет, тъй като Гърция няма да е в състояние да се завърне към облигационните пазари в началото на 2012 г.

Акциите на банките претърпяха спад, включително Lloyds Banking Group PL в Лондон, Societe Generale в Париж и BBVA SA в Мадрид.

Стратези на Lloyds Bank Corporate Markets заявиха, че очакват гръцкото правителство да преживее вота на недоверие и да приеме мерките за затягане на фискалната дисциплина. Те обаче допълват, че отлагането на решението на финансовите министри на еврозоната означава, че е малко вероятно лидерите на валутния съюз да хвърлят повече светлина около ситуацията в Гърция на срещата си по-късно този месец.

„Пазарите просто не обичат несигурността, така че очакванията са, че инвеститорите ще останат предпазливи към рисковите актови и това ще понижи индексите и еврото“, казва Камерън Пийкок, анализатор на IG Markets.

„Дори при условие, че следващият транш за Атина бъде отпуснат съмненията остават, че в дългосрочен план Гърция ще продължи да изпитва затруднения и че крайното решение ще е напускане на еврозоната“, допълва той.

Някои от най-големите загуби бяха отчетени на фондовите пазари в Италия, след като Moody’s Investors Service обяви късно в петък, че „Aa2“ рейтингът на страната е поставен под наблюдение с перспектива за възможно понижение, поради проблемите с икономическия растеж, структурната слабост и вероятното повишение на лихвените проценти.

Акциите на UniCredit SpA се понижиха с над 2%, докато италианският индекс FTSE MIB загуби 2,01% до 19693 пункта.

Във Франция CAC 40 изгуби 0,63% до 3800 пункта.

DAX 30 във Франкфурт се раздели с 0,19% до 7150 пункта. Сред губещите компоненти на индекса се нареждат RWE AG и Commerzbank AG .

В Лондон FTSE 100 се понижи с 0,38% до 5693 пункта. Освен банковия сектор загуби понесоха и миннодобивните компании на острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още