fallback

Папандреу готви промени в правителството

Рокадите във властта все още не са ясни, очаква се да бъдат сменени министрите на финансите и икономиката

12:37 | 16.06.11 г. 1

Сериозни промени се задават в гръцкото правителство. Това съобщи самият премиер на страната Георгиос Папандреу, цитиран от световните медии.

В изявление Папандреу коментира, че ще състави ново правителство и ще поиска вот на доверие, предаде Ройтерс. Това е поредният му опит да прокара в парламента нов пакет от строги бюджетни мерки за преодоляване на кризата в страната, както и да гарантира отпускането на следващия транш от заема от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз. Пакетът е в размер на 28 милиарда евро и ще действа до 2015 г.

Анонимни източници, близки до властта в Атина, съобщават, че Папандреу вероятно ще смени министрите на финансите и икономиката. Какви точно промени готви той обаче все още не е ясно.

CNN съобщава, че Георгиос Папандреу среща сериозен отпор срещу икономиите дори в редиците на собствената си партия. Депутат напусна парламентарната група на ПАСОК заради несъгласие с фискалната политика на кабинета. Опозицията в страната пък призовава за предсрочни избори.

Според Ройтерс дебатите по вота на доверие ще започнат в неделя. Гласуването пък ще бъде късно вечерта във вторник.

Междувременно общественото недоволство в Гърция срещу антикризисните мерки прерасна в насилие. Вчера демонстранти в столицата замеряха финансовото министерство с коктейли „Молотов“, което принуди полицията да ги разпръсне със сълзотворен газ. Десетки хиляди хора пък готвеха жива верига пред парламента, за да не могат депутатите да влязат в сградата и да дебатират по новите икономии, съобщи CNN.

Синдикатите проведоха 24-часова стачка, като се очакват още демонстрации в следващите дни.

Вчера по улиците на Атина са излезли над 25 000 души, сочат официални данни на полицията. Двама служители на реда и четирима граждани са били ранени, дванайсет души са арестувани.

Междувременно европейските власти, които обмислят втори спасителен пакет за Гърция, все повече се разколебават. Споразумение на срещата на министър-председателите през следващата седмица едва ли ще се постигне и окончателното решение вероятно ще бъде отложено за средата на юли. Дотогава трябва да се вземе решение по какъв начин в пакета да бъдат включени и частни инвеститори.

Днес в реч в Париж пред световен форум на земеделски производители френският президент Никола Саркози призова европейските страни да демонстрират дух на отговорност, за да защитят еврото, предаде БТА. През изминалите седмици се разгърна обществен дебат за формите, но не и за принципа на подкрепа за Гърция. Този дебат не е незаконен и аз разбирам, че всяка от нашите държави, всяка от нашите институции иска да представи своята гледна точка, добави Саркози. Френският президент посочи, че в момента Европа има нужда от единство. Трябва да излезем от националните спорове, за да открием отново усещането за нашата обща съдба, това е задължение на всички нас да направим всичко, за да запазим стабилността на еврозоната, защото без стабилност няма възможен растеж за всеки от нас, изтъкна Саркози. Вижте снимки от протестите в Гърция тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още