fallback

Спад за европейските акции след данните за свита производствена активност в САЩ

Индексът на акциите от периферните страни загуби близо 5% заради несигурността около дълговите проблеми на Гърция

19:13 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент се понижиха в днешната сесия, след като пазарните настроения бяха засегнати от негативни данни за производствения сектор в САЩ, а акциите от периферните страни на еврозоната спаднаха рязко заради несигурността около дълговите проблеми на Гърция, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се понижи с 1% до ниво от 1 090 пункта. Британският FTSE 100 също отстъпи с 1% до 5 748 пункта, германският DAX спадна с 1,2% до 7 116 пункта, а френският CAC 40 загуби 1,5% до 3 808 пункта.

Страховете от забавяне на икономическата инерция се подновиха, след като индексът за промишлената активност на клона на Федералния резерв в Ню Йорк се сви за първи път от ноември насам. Същевременно потребителската инфлация в страната се повиши повече от очакваното.

„Липсва мотивация сред инвеститорите да поддържат дълги позиции за по-продължително време, което отразява икономическите страхове”, коментира Джошуа Реймънд, пазарен стратег в City Index.

Периферните акции бяха подложени на разпродажби, като индексът Thomson Reuters Peripheral Eurozone потъна с 4,9% до ниво от 67,82 пункта, след като финансовите министри от еврозоната не се споразумяха относно това как да включат частните кредитори във втората спасителна финансова операция за Гърция.

След като кредитната агенция Moody's обяви, че ще преразгледа рейтингите на някои от големите френски банки заради инвестициите им в гръцки държавни облигации, натискът върху европейските финансови акции се засили и днес те се представиха слабо - STOXX Europe 600 banking index спадна с 1,9%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 19.08.22 г.
fallback