fallback

Директорите на МВФ блокираха кандидатурата на Стенли Фишер

За да може 67-годишният Фишер да се състезава за директорския пост, трябваше да се отмени изискване кандидатите да са на възраст под 65 години

10:56 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Стенли Фишер. Снимка: Ройтерс

Бордът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) блокира кандидатурата на Стенли Фишер, управителят на израелската централна банка, за директорския пост на организацията, с което кандидатите останаха само двама, пише Financial Times.

За да може Фишер, който е на 67 години, да се състезава за директорския пост, бордът на директорите трябваше да отмени изискване кандидатите да са на възраст под 65 години. Фишер обяви кандидатурата си в събота.

Бордът на МВФ реши да не удовлетворява подобно искане, като някои от развитите икономики се аргументираха, че кандидатурата на Фишер ще обърка и ще забави процеса на избиране на нов директор. Европейските страни твърдо подкрепят френския финансов министър Кристин Лагард и не биха искали нов кандидат, който може да отнеме гласове от нейната кандидатура.

Доминико Ломбарди, бивш член на борда на директорите на МВФ, посочва: „Голяма група страни вече е решила, че Лагард ще бъде назначена. Допускането на кандидатурата на Фишер можеше да усложни това“.

Ломбарди заяви, че „трябва да има много убедителен довод“ за пренаписване на правилата, а в случая с Фишер такъв аргумент липсва.

Така надпреварата остава между Лагард и Агустин Карстенс, управителят на мексиканската централна банка. Карстенс посочва, че среща значителна съпротива, тъй като кандидатурата на Лагард е подкрепяна от европейските правителства и няколко развиващи се страни.

Кандидатурата на Фишер изненада много правителства. Според повечето наблюдатели Фишер нямаше особено голям шанс за позицията поради близките си отношения с САЩ и ролята си в азиатската финансова криза от 1997 г. – 1998 г., когато заемаше втория пост в МВФ.

Бордът на МВФ обяви, че възнамерява да приключи процеса по избор на кандидат и да назначи нов директор на фонда до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още