fallback

Европейските фондови борси затвориха със силен спад

Данните за китайския износ и конюнктурата в САЩ повлияха за негативния развой

20:01 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси силно се понижиха в края на днешната търговия, предаде ДПА.

След като през целия ден германският индекс DAX се луташе нагоре и надолу, в края на сесията новините за спада на Wall Street натежаха в негативна насока и немският индекс затвори със спад от 1,3% на 7069,90 пункта. Бундестагът днес гласува положително за отпускане на нова финансова помощ за Гърция, което придаде импулс на DAX предиобяд. След това обаче данните от Китай и от САЩ натежаха в обратна посока.

Единственият печеливш във Франкфурт беше стоманеният концерн ThyssenKrupp, чиито акции нараснаха с 3,1%%. В свой коментар, цитиран от Handelsblatt, Citigroup се изказа положително за перспективите пред компанията. Данните за третото тримесечие на 2010/11 са били приятна изненада, смятат анализаторите.

Сред губещите във Франкфурт бяха компаниите от хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Beiersdorf загуби 2,04%, Henkel – 2,37%. Акциите на Deutsche Telekom загубиха 0,05%. Днес телекомът обяви, че вече е приключил обратното изкупуване на акциите за 1,1 млн. евро.

В Лондон FTSE 100 пада до 5 765 пункта, в Париж CAC 40 е надолу с 0.48%, до 3 805 пункта.

Върху пазарите натежаха и икономическите данни от Франция, където беше отчетен спад с 0.3% на индустриално производство през април.   Единната валута поевтинява, като е на път да завърши седмицата на загуба спрямо долара, заради задълбочаването на дълговата криза в Гърция.

Еврото поевтинява с 0.44%, до 1.4447 долара, като от началото на седмицата е загубило над 1% от стойността си спрямо американските пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още