fallback

Русия ще допусне внос на зеленчуци от ЕС, но с гаранции за всяка отделна партида

Отглеждани в Германия зърнени кълнове са причината за епидемията с бактерията Ешерихия коли, по последна информация

13:51 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Забраната за внос на европейски зеленчуци ще се отменя в Русия за всяка отделна партида, но след гаранции от Европейската комисия. Това е казал среща на високо равнище ЕС-Русия в Нижни Новгород шефът на руската санитарно-епидемиологична служба Роспотребнадзор Генадий Онишченко, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Позициите значително се сближиха”, заявил Онишченко, след като ЕК е предложила да дава гаранции за отделни страни и различни видове продукция. 

Под гаранции шефът на санитарните власти има предвид включително лабораторни тестове. Той е припомнил, че забраната за внос не е засегнала всички зеленчуци, например картофите се внасяли спокойно в Русия.

Първите партиди зеленчуци от ЕС ще бъдат внесени, след като се изясни с какви документи ще се потвърждава тяхната безопасност. 

На 2 юни Москва забрани вноса на зеленчуци от ЕС заради епидемията с бактерията Ешерихия коли в Германия и предизвика недоволството на Еврокомисията. 

По последна информация от световните агенции отглеждани в Германия зърнени кълнове са причината за епидемията с бактерията Ешерихия коли, която уби 29 души и разболя хиляди. Изводът е направен след изследване на пътници в автобус, които се хранили в един и същ ресторант. Всеки пътник, е ял храна с кълнове, е пострадал от опасната бактерия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още